ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαναχτυπά στην Ιταλία το fund που αποκάλυψε το σκάνδαλο Folli Follie

Ξαναχτυπά στην Ιταλία το fund που αποκάλυψε το σκάνδαλο Folli Follie

Περίπου 14 μήνες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Folli Follie, η οποία οδήγησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και πολλούς ιδιώτες επενδυτές, funds και αμοιβαία κεφάλαια να παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένα, ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, επικεφαλής του fund QCM, «ξαναχτυπά» με το νέο μεγάλο του short, αυτή τη φορά από την Ιταλία.

Ο λόγος για την εταιρεία Bio-on Spa, που ο ίδιος χαρακτηρίζει «τη νέα Parmalat της Μπολόνιας», η οποία ειδικεύεται στον κλάδο των βιοπλαστικών και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου. Οπως αναφέρει η 55σέλιδη παρουσίαση του Γκρέγκο, η ιταλική εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ, πωλήσεις ύψους 50,7 εκατ. ευρώ και EBITDA 42,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα στοιχεία της είναι «κατασκευασμένα», όπως αποκαλύπτει, και εκτιμά πως σύντομα η τιμή της μετοχής της πιθανότατα θα καταρρεύσει οδηγώντας στην έξοδό της από το χρηματιστήριο, ενώ προβλέπει πως στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν ρυθμιστικές, αστικές και ενδεχομένως ποινικές διαδικασίες κατά της εταιρείας.

Η Bio-on «ισχυρίζεται ότι πουλάει άδειες για πολυ-υδροξυαλκανοϊκούς εστέρες (ή PHA), οι οποίοι είναι βιοδιασπώμενοι στο νερό και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση όλων των πλαστικών υλών», αναφέρει το QCM. Η εταιρεία διαμηνύει ότι έχει έκρηξη εσόδων και κερδών και βρίσκεται σε συνεργασία με πολλές μεγάλες εταιρείες. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του QCM, η Bio-on είναι «μία εταιρεία-απάτη» με τη διοίκησή της «να πλουτίζει μέσω της εξαπάτησης των επενδυτών». Οπως αναφέρει, τα περιουσιακά της στοιχεία δεν έχουν πιθανότατα καμία αξία, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί βασίζεται σε παλιές, ελλιπείς τεχνικές, υπάρχουν τεράστια λογιστικά λάθη στον ισολογισμό της, τα έξοδα είναι υπερβολικά διογκωμένα, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ύποπτων συναλλαγών και συγκρούσεων συμφερόντων, ενώ η ανησυχία για την πιστωτική υγεία της εταιρείας λόγω του υψηλού χρέους είναι μεγάλη. Οπως αποκαλύπτει το QCM, το 88% των εσόδων της χρήσης του 2018 της Bio-on είναι «κατασκευασμένα» μέσω σύνθετης λογιστικής από τα εννέα joint ventures που διαθέτει. Επίσης, οι περισσότεροι εισπρακτέοι λογαριασμοί της Bio-on είναι πιθανώς μη ανακτήσιμοι, οι ισολογισμοί των joint ventures δεν δείχνουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν μηδενικές πωλήσεις, ενώ η ιταλική εταιρεία δεν είχε ποτέ θετικές ταμειακές ροές τα επτά τελευταία χρόνια που δημοσιεύει ισολογισμό.

Σύμφωνα με τον Γκρέγκο, η απάτη της Bio-on λειτουργεί ως εξής: Η Bio-on προσεγγίζει μία εταιρεία με την οποία φτιάχνει ένα joint venture. Στη συνέχεια δημοσιεύει την είδηση μιλώντας για μεγάλες επενδύσεις και φιλόδοξους στόχους πωλήσεων, έτσι η μετοχή της δέχεται σημαντική ώθηση. Μετά, η Bio-on «πουλάει» την άδεια PHA στο joint venture με υπόσχεση πληρωμής και καταγράφει κατευθείαν το ποσό αυτό στα βιβλία της ως έσοδο. Το joint venture (σχεδόν) ποτέ δεν πληρώνει την άδεια, ποτέ δεν κατασκευάζει κάποιο εργοστάσιο ή πουλάει κάποιο προϊόν. Ετσι ουσιαστικά, πάντα σύμφωνα με την έρευνα του QCM, δεν υπάρχει καμία μεγάλη παραγωγή προϊόντων από την Bio-on, ενώ οι πωλήσεις της προέρχονται από τις εταιρείες που έχει και ελέγχει η ίδια, συνεπώς είναι εντελώς πλασματικές. Μάλιστα, τα τελευταία επτά χρόνια έχουν ανακοινωθεί πάνω από 20 projects τα οποία δεν έχουν ποτέ υλοποιηθεί. Τέλος, η μόνη επενδυτική τράπεζα που καλύπτει τη μετοχή της Bio-on είναι η Banca Finnat, η οποία έχει δώσει πολλές συστάσεις αγοράς με υψηλές τιμές-στόχους. Ωστόσο, η Finnat, όπως αποκαλύπτει το QCM, είναι εκτός από σύμβουλος της Bio-on και πελάτης και συνεργάτης σε δύο από τα joint ventures που έχει…