Εχασαν τον στόχο για τον πληθωρισμό οι κεντρικές τράπεζες

Εχασαν τον στόχο για τον πληθωρισμό οι κεντρικές τράπεζες

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας δυσκολευτεί να φέρουν τον πληθωρισμό στα επιθυμητά επίπεδα και καταγράφοντας τις παρενέργειες της πολιτικής τους, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο εξετάζουν την προοπτική να αλλάξουν στρατηγική, αναθεωρώντας πρωτίστως τους στόχους τους και τις προτεραιότητές τους. Από την ΕΚΤ μέχρι την αμερικανική Federal Reserve, οι κεντρικοί τραπεζίτες επανεξετάζουν την πολιτική τους αναζητώντας άλλους τρόπους ώστε να επιταχύνουν την αύξηση των τιμών.  Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί την ΕΚΤ, που συνεδριάζει σήμερα, είναι αν πρέπει να τροποποιήσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό. Στελέχη της τράπεζας που μίλησαν στο Bloomberg ανέφεραν πως ανεπισήμως υπάρχει προβληματισμός μήπως δεν είναι πλέον κατάλληλος για τη μετά την κρίση εποχή ο στόχος για αυξήσεις των τιμών σε ποσοστό «κάτω αλλά κοντά στο 2%». Ο απερχόμενος πρόεδρος Μάριο Ντράγκι τάσσεται υπέρ μιας «συμμετρικής» προσέγγισης, δηλαδή μιας ευελιξίας στον στόχο του πληθωρισμού ώστε να μπορεί να ορισθεί και ως πάνω από το 2%. Κάτι τέτοιο θα έλυνε τα χέρια της ΕΚΤ που θα μπορούσε να δεχθεί έναν υψηλότερο πληθωρισμό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, εφ’ όσον αυτό έπεται μιας περιόδου κρίσης. Αν, πάντως, το αποφασίσει, η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε επίσημη αναθεώρηση του στόχου, κάτι που μάλλον θα αναλάβει η Κριστίν Λαγκάρντ μόλις παραλάβει το τιμόνι της τράπεζας τον Νοέμβριο.

Η αμερικανική Federal Reserve προβληματίζεται από την αρχή του έτους για το πώς θα επιτύχει την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. Για τον λόγο αυτό, έχει διοργανώσει διαφόρων ειδών ακροάσεις ανά τη χώρα στις οποίες άκουσε τις γνώμες επιχειρηματιών και εργατικών συνδικάτων, που σκιαγράφησαν την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας. Τόσο οι μεν όσο και οι δε υποστήριξαν πως ο χαμηλός πληθωρισμός δεν φαίνεται να αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα. Το μείζον θέμα είναι, αντιθέτως, πώς θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους εργαζομένους. Τον Ιούνιο ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ μίλησε για τα οφέλη και τις προκλήσεις που συνεπάγεται μια αναθεώρηση της πολιτικής της Fed ώστε να δέχεται έναν πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2%. Η Fed δεν έχει επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό από το 2012, οπότε και τον εισήγαγε.

Τα στελέχη της, πάντως, έχουν επανειλημμένως τονίσει πως δεν πρόκειται να αλλάξουν τον στόχο. Τα συμπεράσματα των διαβουλεύσεών τους αναμένεται να ανακοινωθούν το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.  Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας, είναι πιθανόν να δει τους στόχους της και την αποστολή της να αλλάζουν ύστερα από σχετική απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης. Ο οικονομολόγος Τόνι Γέιτς υποστηρίζει πως η Τράπεζα της Αγγλίας έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες από όλες τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του G7 να αναθεωρήσει τους στόχους της και την πολιτική της. Οι αξιωματούχοι της τράπεζας δεν έχουν συζητήσει έως τώρα κατά πόσον θα θεωρούσαν θετική εξέλιξη μια αναθεώρηση των στόχων και των προτεραιοτήτων. Σύμφωνα, όμως, με τον Γκέρτζαν Βλίγκε, στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας, η τράπεζα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για το πώς είναι πιθανότερο να διαμορφωθούν τα επιτόκια της στερλίνας προκειμένου να παραμείνει ο πληθωρισμός κοντά στους στόχους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, που τον Απρίλιο έθεσε διπλό στόχο: την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. Εκτοτε έχει μειώσει τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1,5% αλλά τώρα εξετάζει την περαιτέρω μείωσή τους καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από τον στόχο του 2% και οι προσλήψεις μειώνονται. Την ίδια στιγμή, ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στις κεντρικές τράπεζες χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα υιοθέτησε στόχο για τον πληθωρισμό πριν από δύο δεκαετίες. Τώρα, όμως, εξετάζει την προοπτική να ορίσει ως αποστολή της επιτροπής νομισματικής πολιτικής την άμβλυνση του οικονομικού κύκλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή