Πρόστιμο 5 δισ. δολ. στη Facebook για τα προσωπικά δεδομένα

Πρόστιμο 5 δισ. δολ. στη Facebook για τα προσωπικά δεδομένα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμόρφωση των τεχνολογικών ψηφιακών κολοσσών έχουν αναλάβει οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ, θέτοντας στο στόχαστρο κυρίως την ανεπαρκή προστασία προσωπικών δεδομένων και πρακτικές εις βάρος του ανταγωνισμού και της καινοτομίας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission, FTC) ξεκινούν έρευνες για να διαπιστωθεί εάν οι ψηφιακοί κολοσσοί παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού και κάνουν κατάχρηση της ισχύος τους στο Διαδίκτυο. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν ανάλογες ακροάσεις στο Κογκρέσο για την αντιμονοπωλιακή συμπεριφορά των γιγάντων ψηφιακής τεχνολογίας –Facebook, Apple, Google και Amazon–, με τις αρμόδιες επιτροπές να ξεκινούν επίσης έρευνες.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι Google, Facebook, Amazon και Apple δεν είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον των αρχών ανταγωνισμού διότι είχε επικρατήσει η πεποίθηση πως πρόσφεραν δωρεάν υπηρεσίες στους καταναλωτές και συνέβαλαν στην πτώση των τιμών. Τελευταία, όμως, έχουν ενισχυθεί οι υποψίες ότι εκμεταλλεύονται την κυρίαρχη θέση τους στο Διαδίκτυο, παραγκωνίζοντας ανταγωνιστές στη διαφήμιση, στο λιανικό εμπόριο και στις τεχνολογικές εφαρμογές, ενώ δεν είναι ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους. Οπως επισημαίνεται από τους New York Times, όλες αυτές οι συντονισμένες ενέργειες των ομοσπονδιακών αρχών αντικατοπτρίζουν την αλλαγή στάσης των αρχών στις ΗΠΑ απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς. 

Η Facebook έχει, παράλληλα, τις δικές της περιπέτειες με το Κογκρέσο και την FTC. Χθες ανακοινώθηκε πως η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα πληρώσει 5 δισ. δολάρια στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) για την υπόθεση της Cambridge Analytica. Η Facebook είχε μοιραστεί τα προσωπικά δεδομένα 85 εκατ. χρηστών της με τη συμβουλευτική εταιρεία Cambridge Analytica, εν αγνοία τους. Αν και στο πλαίσιο του συμβιβασμού δεν απαιτείται από τη Facebook να αποδεχτεί την ενοχή της, το πρόστιμο των 5 δισ. δολαρίων είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί από την FTC, αναφέρει το Reuters.

Μέλη του Κογκρέσου θεωρούν πως το πρόστιμο της FTC θα έπρεπε να είναι υψηλότερο, δεδομένου ότι τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη της Facebook διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 55,8 δισ. και 22,1 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Μάλιστα, η γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως η χρηματική ποινή εις βάρος της Facebook για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica θα έπρεπε να οριστεί στα 50 δισ. δολάρια. Οι έρευνες της FTC δεν σταματούν εκεί, αλλά επεκτείνονται στο εάν η Facebook παρείχε επαρκή πληροφόρηση σε 30 εκατ. χρήστες για την τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου.

Νέο πρόστιμο 100 εκατ. δολαρίων αναμένεται να ανακοινωθεί, επίσης, από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) εις βάρος της Facebook, διότι δεν είχε ενημερώσει επαρκώς τους επενδυτές για τις πρακτικές της όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της.

Μία εβδομάδα πριν, ο Ντέιβιντ Μάρκους, υψηλόβαθμο στέλεχος της Facebook, παρουσιάστηκε ενώπιον της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ενημερώσει τα μέλη του Κογκρέσου για τα σχέδια της εταιρείας να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα libra. Ενα ψηφιακό νόμισμα από τη Facebook, η οποία έχει πάνω 2 δισ. χρήστες, έχει θορυβήσει τις αρχές όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη. Τις ίδιες ημέρες, η Google «πρωταγωνίστησε» σε άλλη συνεδρίαση της Γερουσίας για τη λογοκρισία στην αναζήτηση του Διαδικτύου. Χθες, ο γερουσιαστής και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ είπε πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να τερματίσει την κατάχρηση του μονοπωλίου των κολοσσών τεχνολογίας. Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αναφέρονται συγκεκριμένες εταιρείες. Ομως τονίζεται πως θα τεθούν στο μικροσκόπιο πρακτικές στην αναζήτηση του Διαδικτύου, στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και σε ορισμένες υπηρεσίες λιανικού εμπορίου. Οι Google και Facebook αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ η Apple αναφέρθηκε σε προγενέστερα σχόλια του Τίμοθι Κουκ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο CBS πως θα πρέπει να γίνουν έρευνες για τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν νομίζω πως ένας λογικός άνθρωπος θα κατέληγε στο συμπέρασμα πως η Apple είναι μονοπώλιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή