Περιορίστηκε η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο

Περιορίστηκε η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να τονώσει την αμερικανική οικονομία που παρουσιάζει σημάδια ραγδαίας επιβράδυνσης. Στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα φέρουν τις καινούργιες παραγγελίες αμερικανικών προϊόντων να αυξάνονται τον Ιούνιο κατά 1,9%, ενώ έχει προηγηθεί αύξησή τους κατά 0,3% τον Μάιο. Την ίδια στιγμή, η απασχόληση φαίνεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία φέρουν τον αριθμό των ανέργων που αιτούνται επίδομα ανεργίας να έχει υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών. Παράλληλα, όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε ραγδαία το δεύτερο τρίμηνο. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων συγκλίνουν, πάντως, σε μια  επιβράδυνση σημαντική σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Reuters μεταξύ οικονομολόγων φέρει την πλειονότητα των ερωτηθέντων να προεξοφλεί πως το αμερικανικό ΑΕΠ δεν αυξήθηκε παρά μόλις 1,8% το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση από την ανάπτυξη 3,1% που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η οικονομία των ΗΠΑ έχει πληγεί από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο αλλά και το αρνητικό διεθνές περιβάλλον. Σύμφωνα, πάντως, με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1,2% τον Ιούνιο, καθώς η αξία των εισαγωγών υποχώρησε κατά 4,6 δισ. δολάρια. Στη διάρκεια του Ιουλίου, άλλωστε, οι εισαγωγές εξακολουθούν να μειώνονται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή