Ενα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η γερμανική οικονομία

Ενα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η γερμανική οικονομία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνη είναι η εικόνα της γερμανικής οικονομίας όπως τη σκιαγραφούν τα τελευταία στοιχεία, που φέρουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να φλερτάρει με την ύφεση. Η ύφεση που την απειλεί εντάσσεται στις παραμέτρους που φαίνεται να συνδιαμορφώνουν την πολιτική της ΕΚΤ.

Ο μεταποιητικός τομέας συρρικνώνεται ραγδαία, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Αιτία δεν είναι άλλη από τον εμπορικό πόλεμο που έχει περιορίσει τις γερμανικές εξαγωγές. Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στη μειωμένη ζήτηση και παράλληλα στις αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για τη στροφή του κλάδου στα ηλεκτροκίνητα και στα αυτοκινούμενα οχήματα. Παράλληλα, έχει υποχωρήσει η στάθμη του ποταμού Ρήνου, από τον οποίο διέρχεται μεγάλο μέρος των μεταφορών εμπορευμάτων της χώρας και πολλές από τις γερμανικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης προβλέπουν μείωση των κερδών τους. Και η Bundesbank εκτιμά ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης προσδοκιών των γερμανικών επιχειρήσεων υποχώρησε τον Ιούλιο στις 92,2 μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει υποχωρήσει από το 2009. Υποχωρεί παράλληλα ο δείκτης που καταγράφει τις τρέχουσες συνθήκες των γερμανικών επιχειρήσεων. «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η κάμψη που σημειώνει ο μεταποιητικός τομέας επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους και καταγράφεται επιδείνωση και στον τομέα των υπηρεσιών», σχολίασε χθες κατά την παρουσίαση των εν λόγω στοιχείων ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η κατάσταση «αρχίζει να επηρεάζει την αγορά εργασίας».

Το Βερολίνο δεν έχει, πάντως, αφήσει έως τώρα να εννοηθεί πως σχεδιάζει να λάβει μέτρα δημοσιονομικής φύσης για να τονώσει την οικονομία.

Η απερχόμενη καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει, αντιθέτως, υιοθετήσει την άποψη ότι, έπειτα από μια περίοδο ανάπτυξης ιστορικά μεγάλης διάρκειας, η επιβράδυνση μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενη. Προεξοφλεί, άλλωστε, πως η δυσπραγία που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος και θα εκλείψει όταν διευθετηθούν οι εμπορικές διενέξεις της υπερδύναμης με τους εταίρους της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή