Θυγατρική εταιρεία σταθμών βάσης αξίας 20 δισ. από τη Vodafone

Θυγατρική εταιρεία σταθμών βάσης αξίας 20 δισ. από τη Vodafone

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόσχιση προχωράει η Vodafone, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, δημιουργώντας εντός της επιχείρησης μία νέα εταιρεία σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας με αξία περίπου 20 δισ. ευρώ. Η εταιρεία αναμένεται είτε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέχρι τον Μάιο του 2020 είτε να πωληθεί.

Η νέα εταιρεία, που θα ονομάζεται TowerCo, θα προσφέρει 61.700 κεραίες της Vodafone σε δέκα χώρες, μεταξύ αυτών και σε σημαντικές για την εταιρεία αγορές, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Το 75% των σταθμών βάσης θα βρίσκεται σε αυτές τις τέσσερις χώρες. Οι ανταγωνιστές της Vodafone θα ενοικιάζουν τις κεραίες της χρησιμοποιώντας τα δικά τους δίκτυα.

Από τις εκμισθώσεις αναμένεται πως η Vodafone θα αποκτά περίπου 1,7 δισ. ευρώ σε έσοδα και περίπου 900 εκατ. ευρώ σε κέρδη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Τα έσοδα από τη νέα εταιρεία πρόκειται να αναδρομολογηθούν για την εξυπηρέτηση του υψηλότατου χρέους της Vodafone, το οποίο, αφότου ολοκληρωθεί και η εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου τηλεπικοινωνιών Liberty Global, θα ανέλθει στα 48 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Guardian. Επιπλέον, είναι πιθανό ένα μέρος των εσόδων να χρησιμοποιηθεί σε επενδύσεις σε δίκτυα 5G.

«Ναι, η Vodafone θα χάσει τα κέρδη που σχετίζονται με τη λειτουργία των κεραιών, αλλά επίσης θα αφαιρέσει τα ετήσια έξοδα ύψους 200 εκατ. για τη συντήρηση και την επέκταση του δικτύου», δήλωσε στον Guardian ο Τζορτζ Σάλμον, αναλυτής στην Hargreaves Lanson. «Επομένως, είναι εύκολο να δει κανείς τη λογική πίσω από τη συμφωνία, ιδιαίτερα εφόσον τα χρέη του ομίλου δημιουργούν αρκετή πίεση», συμπλήρωσε.

Υστερα από την ανακοίνωση της δημιουργίας της TowerCo, η μετοχή της Vodafone ενισχύθηκε κατά 10%. Οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν με το ενδεχόμενο απόκτησης απροσδόκητων κερδών από την πώληση ή την αρχική δημόσια προσφορά της νέας εταιρείας με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

«Τώρα δημιουργούμε τη μεγαλύτερη εταιρεία σταθμών βάσης στην Ευρώπη», όπως δήλωσε κατά την ανακοίνωση των σχεδίων της εταιρείας ο Νικ Ριντ, διευθύνων σύμβουλος της Vodafone. «Δεδομένης της κλίμακας και της ποιότητας των υποδομών μας πιστεύουμε ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία» να δημιουργήσουμε πλούτο για τους μετόχους μας, συμπλήρωσε χθες ο Ριντ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα «σημείο καμπής», όπως δήλωσε χθες ο Ριντ. Αναφερόταν όχι μόνο στη νέα εταιρεία, αλλά και στα οικονομικά αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2019, τα οποία ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο.​​​​​​

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή