ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ιράν καλεί την Κίνα να αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο

Το Ιράν καλεί την Κίνα να αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο

O αντιπρόεδρος του Ιράν Εσάκ Τζαχανγκιρί κάλεσε σήμερα την Κίνα και άλλες – φιλικά προσκύμμενες – χώρες στο Ιράν να αγοράσουν περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα SHANA, καθώς οι κινεζικές εισαγωγές μειώθηκαν μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

«Παρόλο που γνωρίζουμε ότι οι φιλικά προσκύμμενες στο Ιράν χώρες, όπως η Κίνα, είναι αντιμέτωπες με περιορισμούς, περιμένουμε να είναι πιο ενεργές στην αγορά ιρανικού πετρελαίου», δήλωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος. 

Ενδεικτικά, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από το Ιράν υποχώρησαν σχεδόν 60% τον Ιούνιο σε σύγκριση με πέρσυ, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων το Σάββατο. 

«Η εξωτερική πολιτική του Ιράν θα αντιμετωπίσει την ηγεμονία των ΗΠΑ»

Παράλληλα, ο Τζαχανγκιρί τόνισε σήμερα ότι η εξωτερική πολιτική του Ιράν πρέπει να αντιμετωπίσει την αμερικανική ηγεμονία και να προστατεύσει την πολυμέρεια. Πρόσθεσε δε πως η μείωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν βάσει της πυρηνικής συμφωνίας μπορεί να αντιστραφεί αν τα υπόλοιπα μέρη διατηρήσουν τη θέση τους στη συμφωνία.

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν στα πρόθυρα του πολέμου τον περασμένο μήνα, όταν η Ισλαμική Δημοκρατία κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ, προκαλώντας παραλίγο μια επίθεση ως αντίποινα, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

«Η εξωτερική πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι να προστατεύσει την πολυμέρεια και να αντιμετωπίσει την αμερικανική ηγεμονία», δήλωσε ο Τζαχανγκιρί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν αφότου ο Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις, και επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Ο Τζαχανγκιρί δήλωσε πως η μείωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν βάσει της πυρηνικής συμφωνίας μπορεί να αντιστραφεί αν τα υπόλοιπα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Το Ιράν δήλωσε τον Μάιο ότι θα μείωνε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε βάσει της συμφωνίας, με την οποία ήρθησαν οι περισσότερες διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα για την περικοπή της πυρηνικής εργασίας του Ιράν. Το Ιράν πιστεύει ότι τα υπόλοιπα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία μπορούν να κάνουν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αποχώρησης των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ