Οριακή πτώση δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακή πτώση δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικράτησε χθες στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed αλλά και των συνομιλιών Ουάσιγκτον – Πεκίνου, που αρχίζουν και πάλι αυτή την εβδομάδα στη Σαγκάη, τρεις μήνες μετά το αδιέξοδο του Μαΐου. Συμπαρασύρθηκαν, άλλωστε, από την πτώση κατά 5,6% που σημείωσε η μετοχή της Heineken, όταν η δεύτερη στον κόσμο ζυθοποιία ανακοίνωσε κέρδη πρώτου εξαμήνου κατώτερα των προσδοκιών. Τους ευρωπαϊκούς δείκτες συμπαρέσυραν, άλλωστε, πτωτικά οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, που αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα μέσα στην εβδομάδα.

Εξαίρεση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν το χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι επενδυτές του οποίου στήριξαν την πρότασή του να εξαγοράσει τη Refinitiv έναντι 27 δισ. δολαρίων. Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,82%. Την ίδια στιγμή, η στερλίνα υποχωρούσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η συμφωνία για το Brexit είναι νεκρή και, αν δεν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευσή της, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Στον αντίποδα, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε οριακά με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας 0,02%, ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 0,16%, ο FTSE MIB του Μιλάνου στο -0,59% και ο IBEX 35 της Μαδρίτης στο -0,11%. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές μετοχές, πάντως, άνοδο σημείωσε η μετοχή της Deutsche Telekom, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε το πράσινο φως στη μονάδα της T-Mobile να εξαγοράσει τη Sprint Corp.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed, στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε και ο Dow Jones σημείωνε οριακή άνοδο, ενώ το δολάριο κινείτο ανοδικά, με τον δείκτη του έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων να σημειώνει άνοδο 0,1%. Κέρδη σημείωναν, άλλωστε, τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων να υποχωρούν κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,05%. Παράλληλα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Βρετανίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου τριών ετών και συγκεκριμένα στο 0,646%, όπως και των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας, που διολίσθησαν στο 0,40%, καταγράφοντας τα χαμηλότερα των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή