Πιέσεις για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

Πιέσεις για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι επιστρέφουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο εντείνονται οι πιέσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στην Κίνα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί συγκεκριμένοι κλάδοι, ειδικότερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το μείζον πρόβλημα που επηρεάζει την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα είναι η αναχαίτιση των επενδύσεων λόγω της αβεβαιότητας. Αν και εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων συναντιούνται σήμερα στη Σαγκάη με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου ανέφερε στο CNBC πως δεν τρέφει μεγάλες προσδοκίες. Οικονομικοί αναλυτές ανησυχούν πως αυτή η αντιπαράθεση, που έχει επεκταθεί και στον κλάδο της τεχνολογίας, θα εξελιχθεί σε νομισματικό πόλεμο, καθώς κάθε κυβέρνηση θα θέλει να υποτιμήσει το νόμισμά της προκειμένου να υπερισχύει στο παγκόσμιο εμπόριο. 

Η Ουάσιγκτον έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο στην Κίνα, φορολογώντας εισαγωγές άνω των 200 δισ. δολαρίων από τη χώρα και απειλώντας πως θα επιβάλει δασμούς σε άλλα τόσα προϊόντα. Το Πεκίνο έχει αντιδράσει με αντίποινα, θέτοντας ως στόχο και τα βασικά αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ, όπως είναι η σόγια. Ως κίνηση καλής θέλησης, ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση παρήγγειλε εκατομμύρια τόνους σόγιας από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua. Η People’s Daily, επίσημη εφημερίδα του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας, έγραψε πως με την κίνηση αυτή το Πεκίνο αποδεικνύει στην «ειλικρίνειά» του.

Στο μεταξύ, οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου αρχίζουν να γίνονται ορατές σε διαφόρους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί και έχει οδηγήσει σε πτώση τις εγχώριες πωλήσεις αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες να προβληματίζονται για τα οφέλη της παρουσίας τους εκεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τα εργοστάσια της Ford και της PSA, η οποία ελέγχει την Peugeot, δραστηριοποιήθηκαν σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα της παραγωγικής τους ικανότητας. Κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου, οι πωλήσεις της Ford υποχώρησαν κατά 27% στην Κίνα και τα εργοστάσιά της λειτούργησαν στο 11% της παραγωγικής τους ικανότητας, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από το 80%, που είναι αναγκαίο για να καλύψουν τις δαπάνες τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το εργοστάσιο της PSA στην Τσανγκάν παρήγαγε μόνον 102 αυτοκίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή