Μερίδιο από την αγορά ψηφιακών νομισμάτων διεκδικούν Μάλτα και Λευκορωσία

Μερίδιο από την αγορά ψηφιακών νομισμάτων διεκδικούν Μάλτα και Λευκορωσία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρές χώρες που δεν φημίζονται για τη διαφάνεια στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και ενίοτε κατατάσσονται στους  φορολογικούς παραδείσους σπεύδουν να υιοθετήσουν συγκεκριμένους κανόνες που θα διέπουν τα ψηφιακά νομίσματα. Πρόκειται για χώρες όπως η Λευκορωσία, το Μπαχρέιν, η Μάλτα και το Γιβραλτάρ, που προσπαθούν να διασφαλίσουν μερίδιο σε μια καινούργια αγορά. Σχετικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει πως οι χώρες αυτές πιθανότατα θα συνδράμουν στη διαμόρφωση της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακών νομισμάτων και  στην ανάπτυξη όλων των συναφών κλάδων όπως τα χρηματιστήρια ψηφιακών νομισμάτων μέχρι τις πλατφόρμες και τους διαπραγματευτές.

Μέχρι προσφάτως οι εταιρείες του κλάδου έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο άκρα. Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη εφαρμόζουν στον κλάδο των ψηφιακών νομισμάτων τη νομοθεσία που  διέπει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Είναι, έτσι, ελκυστικά για τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αλλά παράλληλα αποκλείουν πολλές από τις νεοφυείς εταιρείες, επειδή είναι περίπλοκη και δαπανηρή η συμμόρφωση με τους κανόνες τους. Την ίδια στιγμή χώρες με πολύ χαλαρή νομοθεσία όπως οι Σεϋχέλλες και το Μπελίζε προσφέρουν πολύ ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά τους.  Ταυτοχρόνως, όμως, είναι πολύ πιο επισφαλείς για τους επενδυτές και με πολύ πιο χαλαρούς κανόνες κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Ετσι, χώρες όπως η Λευκορωσία, το Μπαχρέιν, η Μάλτα και το Γιβραλτάρ επιχειρούν να αποτελέσουν την ενδιάμεση λύση: υιοθετούν συγκεκριμένη νομοθεσία ειδικά  για τον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων, ευελπιστώντας να προσελκύσουν εταιρείες στις οποίες θα προσφέρουν αφενός έναν ικανοποιητικό  βαθμό ασφάλειας μαζί με ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Στον τομέα των κρυπτογραφημένων νομισμάτων δεν υπάρχει, βέβαια, ασφάλεια. Ο κλάδος προσφέρει, ωστόσο, μια σπάνια ευκαιρία στις χώρες αυτές να καταλάβουν ένα τμήμα της καινούργιας αγοράς και να προσελκύσουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας όταν τα παραδοσιακά και μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα υιοθετούν μια πιο συμβατική και συντηρητική στάση αναμονής.

Σύμφωνα με τον Τζέσε Οβερολ, νομικό σύμβουλο στην Clifford Chance στη Νέα Υόρκη, που ειδικεύεται στη ρύθμιση της αγοράς ψηφιακών νομισμάτων, η θέσπιση κανόνων και νομικού πλαισίου που θα διέπει ειδικά τα ψηφιακά νομίσματα θα είναι επωφελής τόσο για τις χώρες όσο και για τις εταιρείες. Οπως, πάντως, τονίζει το Reuters, είναι αβέβαιο κατά πόσον οι μικρές αυτές χώρες θα μπορούν να αποτρέψουν την παραβίαση των λογαριασμών ψηφιακών νομισμάτων ή να ελέγξουν παράνομες δραστηριότητες όπως το «ξέπλυμα» χρήματος που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη νέα αυτή και αδιαφανή αγορά. Εξάλλου ο κίνδυνος όταν θεσπίζει κάποιος κανόνες για μια ραγδαία αναπτυσσόμενη και απρόβλεπτη βιομηχανία είναι να διαπιστώσει πολύ σύντομα ότι οι κανόνες αυτοί έχουν εξίσου ραγδαία ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή