Η Citigroup προχωρεί σε απολύσεις λόγω των μειωμένων εσόδων

Η Citigroup προχωρεί σε απολύσεις λόγω των μειωμένων εσόδων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Citigroup σχεδιάζει την περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας στον τομέα διαπραγμάτευσης μετοχών και ομολόγων, αποτελώντας μία ακόμη τράπεζα της Wall Street που μειώνει το προσωπικό της λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει κλονίσει τις αγορές από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, τις γεωπολιτικές εντάσεις και το Brexit. Επί σειρά μηνών, οι ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου έχουν υποστεί μεγάλη πτώση των εσόδων τους από τη διαπραγμάτευση μετοχών και ομολόγων. Ενας από τους λόγους είναι πως κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις και αντιδράσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στρέφεται σε μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, για να θωρακίσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. «Τα σχέδια της Citigroup δεν θα είναι η μοναδική είδηση για περικοπές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο», σχολίασε στο πρακτορείο Bloomberg ο Τζεφ Χαρτ, αναλυτής στη Sandler O’ Neil. «Σε ανάλογο μήκος κινείται η υπόλοιπη Wall Street».

Αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που έχει προκληθεί από τις αιφνίδιες εξελίξεις, ειδικότερα στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, επιφέρει αλυσίδα αλυσιδωτών αντιδράσεων στη Wall Street. Τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), τα οποία είναι από τους πιο δραστήριους πελάτες των τραπεζών, έχουν υποστεί μεγάλες εκροές κεφαλαίων ενώ προσπαθούν να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις από επενδυτικά οχήματα με πιο ελκυστικές προμήθειες. Πέραν τούτου, οι κανόνες που επιβλήθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 –για την πιο εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του κλάδου– απαγορεύουν στους τραπεζικούς ομίλους να ποντάρουν ίδια κεφάλαια.

Δεν είναι τυχαίο που τα έσοδα των πέντε μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών από τη διαπραγμάτευση τίτλων μειώθηκαν κατά 8% το β΄ τρίμηνο του έτους, αφού είχαν υποχωρήσει κατά 14% το α΄ τρίμηνο. «Είναι πιθανό να ανακοινωθούν περισσότερες περικοπές και από άλλες τράπεζες», τονίζει η Αλισον Γουίλιαμς της Bloomberg Intelligence. Η ίδια συμπληρώνει πως «οι προοπτικές του κλάδου δεν είναι θετικές ύστερα από τη μεγάλη πτώση των εσόδων στο διάστημα του α΄ εξαμήνου». 

Πρόσφατα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει ολοσχερώς τη διαπραγμάτευση μετοχών, δρομολογώντας την περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει χαράξει ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Ζέβινγκ, οι μονάδες διαπραγμάτευσης μετοχών εκτός ηπειρωτικής Ευρώπης θα συρρικνωθούν ή θα κλείσουν ολοσχερώς. Αυτό σημαίνει πως θα δρομολογηθούν μεγάλες περικοπές στο προσωπικό που διαθέτει ο γερμανικός κολοσσός στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, όπου απασχολεί περίπου 8.000 και 10.000 άτομα, αντίστοιχα. Απολύσεις έχουν, επίσης, δρομολογηθεί από τη βρετανική HSBC Holdings και την ελβετική Societe Generale.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή