«Πατριωτική επιλογή» για τους Κινέζους η Huawei

«Πατριωτική επιλογή» για τους Κινέζους η Huawei

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
H Huawei μπορεί να έχει αποκλειστεί από την αμερικανική αγορά, αλλά έχει την πρωτοκαθεδρία στην αγορά της Κίνας, απολαμβάνοντας μια προνομιακή θέση, εν μέρει λόγω της μεγάλης προβολής των έξυπνων τηλεφώνων της από το δίκτυο πωλήσεων της χώρας. «Οι συνέταιροι λιανικού εμπορίου της Huawei πωλούν τα έξυπνα κινητά της προωθώντας όχι μόνον τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά τους, αλλά εμφανίζοντάς τη και ως μια πατριωτική επιλογή», σχολιάζει η εταιρεία τεχνολογικών ερευνών Canalys. 

 
Τονίζει δε πως οι εμπορικοί αντιπρόσωποι της Huawei απευθύνονται σε μια όλο και μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα στην Κίνα, που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της πατρίδας της στις καταναλωτικές επιλογές της. Την ίδια ώρα, η αμερικανική Apple προειδοποίησε για την εξασθένηση της ζήτησης στην Κίνα, όπως τονίζει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

 
H Huawei κατέχει πια το 38% της κινεζικής αγοράς κινητών  τηλεφώνων, θέτοντας στο περιθώριο τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον την κατηγορεί για κατασκοπεία προς όφελος του Πεκίνου και για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει απαγορεύσει στις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν εξοπλισμό στη Huawei, παρά μόνο με ειδική άδεια. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ ασκεί πιέσεις στους συμμάχους των ΗΠΑ για να μην συνεργαστούν με τη Huawei, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάθεση των δικτύων κινητής πέμπτης γενιάς (5G). Σύμφωνα με την Canalys, η Huawei οδηγεί το «πηδάλιο» των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της με κατεύθυνση την Κίνα, μια στρατηγική που την έχει ωφελήσει, όπως δείχνουν τα τελευταία αποτελέσματά της. Κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2019, τα έσοδα της Huawei ενισχύθηκαν κατά 23,2% σε ετήσια βάση, παρά τα πολιτικά εμπόδια στις ΗΠΑ.   Στο διάστημα του β΄ τριμήνου, μάλιστα, οι παραγγελίες έξυπνων τηλεφώνων στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 31% από πέρυσι, ενώ οι αντίστοιχες της Apple μόνον κατά 14%. Παράλληλα, ο κινεζικός κολοσσός έχει συνάψει 50 συμβάσεις για την κατασκευή δικτύων 5G με κάποιες από τις ισχυρότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Παρ’ όλα αυτά, οι κατηγορίες των ΗΠΑ για κατασκοπεία μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας που έχει κατασκευάσει η Huawei ως εργολάβος έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα καχυποψίας απέναντί της. Εκτός των ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή της Huawei σε δημοπρασίες για δίκτυα 5G.

 
«Τα έσοδα του ομίλου ενισχύθηκαν μέσα στον Μάιο», αναφέρει ο πρόεδρος της Huawei, Λιάνγκ Χουά, σε ανακοίνωσή του. «Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε. Εχουμε, και αυτό μπορεί να επηρεάσει την πορεία της εταιρείας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο έχει στόχο την ανάσχεση της ανάδειξης της Κίνας σε τεχνολογική υπερδύναμη. Μάλιστα, οι πιέσεις του Τραμπ στους Ευρωπαίους συμμάχους έχουν πυροδοτήσει μια ολόκληρη διαμάχη για το ότι η Δύση έχει μείνει πίσω στην ανάπτυξη δικτύων 5G. Δεν είναι τυχαίο πως πάνω από το ήμισυ των συμβάσεων της Huawei για την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς έχει συναφθεί με ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως είχε δηλώσει υψηλόβαθμο στέλεχός της. 

 
O Μπόργκε Εκχολμ, επικεφαλής της Ericsson, που είναι ανταγωνίστρια της Huawei, είχε σχολιάσει την ολιγωρία των Ευρωπαίων στον συγκεκριμένο τομέα. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει προ μηνών στους Financial Times, ο κ. Εκχολμ είχε πει ότι η Ευρώπη έχει ήδη μείνει πίσω στα δίκτυα 5G. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο κ. Εκχολμ αναρωτήθηκε «γιατί αφήνουμε άλλες χώρες να προηγούνται» και τόνισε πως η Ευρώπη δεν προχωρεί καθόλου στη νέα τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή