Οι τραπεζικοί τίτλοι έδωσαν ώθηση στις αγορές

Οι τραπεζικοί τίτλοι έδωσαν ώθηση στις αγορές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισε, χθες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, καταγράφοντας άνοδο 0,17%, με τους επενδυτές να προσδοκούν σε μια μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Πριν από τη λήξη της χθεσινής κρίσιμης συνεδρίασης της Fed, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη είχε κλείσει με κέρδη 0,34% και έτσι κατάφερε να ανακάμψει από τις προχθεσινές απώλειες. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 ενισχύθηκε κατά 0,14% και ο δείκτης FTSE Mib στο Μιλάνο κατά 0,56%. Θετικό ρόλο διαδραμάτισαν τα ισχυρά κέρδη που ανακοινώθηκαν από ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Credit Suisse και BNP Paribas που οι μετοχές τους ενισχύθηκαν κατά 2,38% και 1,61%, αντιστοίχως.

Εξαίρεση των χθεσινών ανοδικών τάσεων αποτέλεσε ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο που υποχώρησε κατά 0,78%. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Lloyds Bank, που είναι η μεγαλύτερη στεγαστική τράπεζα στη Βρετανία, και της επενδυτικής εταιρείας St James’s Place επιδείνωσαν το ήδη βεβαρημένο επενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την αβεβαιότητα για το Brexit. Μέσα στην εβδομάδα, η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών –αν και χθες «σκαρφάλωσε» 1,21 δολ.– καθώς οι επενδυτές φοβούνται ένα σκληρό Brexit.

Οι επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση διότι πληθαίνουν τα σύννεφα πάνω από τις ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω του εμπορικού πολέμου, των γεωπολιτικών εντάσεων και του Brexit. Η εφαρμογή μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ασπίδα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Σύμπτωμα της αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου είναι η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, παρουσιάζοντας ακόμη και αρνητικό πρόσημο. Οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν, χθες, σε νέο αρνητικό ρεκόρ της τάξεως του -0,438% και -0,129%, αντιστοίχως.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και η βραδύτερη αύξηση του εργασιακού κόστους στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,1% τον Ιούλιο από το 1,3% τον Ιούνιο, δημιουργώντας μεγαλύτερο χάσμα από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι κοντά στο 2%.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκε επί 5η συναπτή συνεδρίαση στα 58,24 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Brent ενισχύθηκε στα 65,05 δολάρια το βαρέλι λόγω της πτώσης των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή