ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνεται η αβεβαιότητα για την ιταλική οικονομία

enteinetai-i-avevaiotita-gia-tin-italiki-oikonomia-2330808

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην ιταλική οικονομία σε μια κρίσιμη συγκυρία για όλη την Ευρώπη, που καλείται να απορροφήσει τους κραδασμούς από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και την αβεβαιότητα του Brexit.

Oπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Eurostast, η ανάπτυξη δεν παρουσίασε καμία απολύτως μεταβολή κατά το β΄ τρίμηνο μετά την αναιμική αύξηση της τάξεως του 0,1% το προηγούμενο και της συρρίκνωσης του 0,1% που είχε καταγραφεί το β΄ εξάμηνο του 2019.

O υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζοβάνι Τρία έσπευσε να δηλώσει πως τα στοιχεία ήταν αναμενόμενα και τόνισε πως η εγχώρια ζήτηση θα ενισχυθεί το β΄ εξάμηνο του 2019 από τα μέτρα στήριξης που θα εφαρμόσει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστέρων. Στο μεταξύ, η ανάπτυξη επίσης επιβραδύνθηκε στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Αυστρία το β΄ τρίμηνο.

Οι εξαγωγές στην Ιταλία, η οποία είναι η υπ’ αριθμόν τρία οικονομία στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, έχουν αποδυναμωθεί από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, προειδοποίησε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Κομισιόν, η Ρώμη έχει προς το παρόν αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος. Εντούτοις, ο προϋπολογισμός του 2020 μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες εάν δεν υπάρξει σύνεση στον στόχο για το έλλειμμα και σχέδιο για τη μείωση του υπέρογκου χρέους της οικονομίας.