Αυξημένος κίνδυνος πτώχευσης για μικρές εταιρείες σε Κίνα και Βρετανία

Αυξημένος κίνδυνος πτώχευσης για μικρές εταιρείες σε Κίνα και Βρετανία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομία, αυξάνονται οι κίνδυνοι των πτωχεύσεων με πιο ευάλωτους όλων τους «κρυφούς» οφειλέτες, δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις που δεν βαθμολογούνται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες η S&P Global Market Intelligence, αδερφή εταιρεία του οίκου S&P Global Ratings, που διαπιστώνει ότι συχνά οι πτωχεύσεις τέτοιων εταιρειών αποτελούν το πρώτο «καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία.

Στην ανάλυσή της, η S&P Global Market Intelligence επικαλείται την περίπτωση των μικρών αμερικανικών μεσιτικών εταιρειών που δεν βαθμολογούνται από οίκους αξιολόγησης και οι οποίες άρχισαν πρώτες να πτωχεύουν τη διετία 2005-2006 λίγο πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ο εν λόγω οίκος εκτιμά πως σήμερα στην ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι μικρές εταιρείες της Κίνας, της Βρετανίας, αλλά και οι εταιρείες του τεχνολογικού τομέα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Από την ανάλυση της S&P Global Market Intelligence προκύπτει πως επιδεινώνονται διαρκώς οι συνθήκες χρηματοδότησης αυτών των μικρών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες. Σημειωτέον ότι μεταξύ των κινεζικών εταιρειών έχει καταγραφεί ένα «άνευ προηγουμένου» επίπεδο πτωχεύσεων φέτος, ενώ το ενδεχόμενο του σκληρού Brexit έχει πλήξει τις προοπτικές των βρετανικών επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες τεχνολογίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έχουν πληγεί από τη μείωση της ζήτησης και τον εμπορικό πόλεμο. Ο λόγος είναι ότι συμπιέζονται τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών αυτών εξαιτίας των εκτεταμένων επενδύσεών τους σε μη κερδοφόρα σχέδια.  Οπως τονίζει η S&P Global Market Intelligence, η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτές τις επενδυτικές αστοχίες δεν είναι άλλη από τη φθηνή πίστωση που προσφέρεται σε αφθονία τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει ενθαρρύνει τον εκτεταμένο δανεισμό.

Σύμφωνα με τη Μισέλ Τσεόνγκ, στέλεχος της S&P Global Market Intelligence, πρόκειται για ομάδα «καλά κρυμμένη που δεν την πιάνουν τα ραντάρ» ακριβώς επειδή, ακόμη και αθροιστικά αν υπολογιστεί, το μέγεθος αυτών των εταιρειών είναι μικρό. Το σύνολο του ενεργητικού τους παραμένει μικρότερο από το 10% των εταιρειών που βαθμολογούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης τα τελευταία πέντε χρόνια. «Είναι ο πιο αδύναμος κρίκος», τονίζει η ίδια και διευκρινίζει ότι οι εταιρείες αυτές «πτωχεύουν πρώτες προτού ακόμη δει κανείς τι συμβαίνει μεταξύ των εταιρειών που αξιολογούνται από τους οίκους».

Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν συχνά τα τελευταία χρόνια για τον κίνδυνο υπερχρέωσης που εγκυμονεί η πολιτική των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων σε όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους και τα στελέχη του ΔΝΤ, το οποίο τον Απρίλιο στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως τα χαμηλά επιτόκια έχουν οδηγήσει σε μεγάλη συσσώρευση χρέους στην παγκόσμια οικονομία. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι να επιδεινωθούν οι παθογένειες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή