ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κίνδυνοι μιας παρατεταμένης επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη

Οι κίνδυνοι μιας παρατεταμένης επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη

Οι έξωθεν δυσμενείς παράγοντες έχουν πλέον σαφή αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το συνεχιζόμενο αρνητικό κλίμα στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου και την ολοένα και  εντονότερη αναστάτωση ενόψει εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Βrexit), αναθεωρούμε τς προβλέψεις μας για ορισμένες μεγάλες οικονομίες. Θεωρούμε πως μέχρι τη λήξη του 2019 συνολικά η ανάπτυξη θα είναι υποτονική σε Ευρωζώνη και Βρετανία, ενώ η Γερμανία, η οποία είναι κατά βάση εξαγωγική χώρα, θα τείνει σε στασιμότητα.

Ειδικότερα, για την Ευρωζώνη προβλέπουμε ανάπτυξη 1,2% το 2020 από το 1,4% της αρχικής μας εκτίμησης και το 1,1% του 2019. Στη Γερμανία η οικονομία ενδεχομένως να ανακάμψει μόλις στο 1% αντί του 1,3% αρχικά και του 0,6% φέτος. Στη Βρετανία διακρίνουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% από την παλαιότερη εκτίμηση του 1,3% φέτος και κατά 1,8% αντί του 1,9% το 2020.   Βέβαια, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η ανάκαμψη. Ηδη από τις αρχές του 2018 οι πολιτικοί κίνδυνοι υπερισχύουν των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας. Στις αρχές του 2019 είχαμε επισημάνει τέσσερις βασικούς όρους που θα έπρεπε να πληρούνται, προκειμένου να επανέλθει ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στα συνήθη επίπεδα. Οι κεντρικές τράπεζες θα έπρεπε να είναι μετριοπαθείς, η ένταση στο διεθνές εμπόριο να αμβλυνθεί κάπως, η Κίνα να τονώσει τη ζήτηση και η Βρετανία θα έπρεπε να αποφύγει τη μη συντεταγμένη αποχώρησή της από την Ε.Ε. Μέχρι στιγμής, μόνο μερική πρόοδος έχει σημειωθεί, με τη Fed να μειώνει τα επιτόκια, την ΕΚΤ να την ακολουθεί προσεχώς και την Τράπεζα της Αγγλίας να έχει προς το παρόν «παγώσει» τα όποια σχέδια αύξησης του κόστους δανεισμού.

Από τα τέλη του 2018 η Κίνα έχει εφαρμόσει σειρά συγκρατημένων νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων και η κυβέρνησή της είναι διατεθειμένη να κάνει και άλλα. Εντούτοις, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών στις 49,7 μονάδες τον Ιούλιο εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την περιστολή. Ο σοβαρότερος φόβος στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου, δηλαδή ένας ολοσχερής πόλεμος με εκατέρωθεν αντίποινα μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., δεν έχει ακόμα επαληθευθεί.

Παρότι πιστεύουμε πως είναι εξαιρετικά απίθανο η Ουάσιγκτον τελικώς να επιβάλει δασμούς της τάξεως του 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ιαπωνία και την Ε.Ε., η απειλή επικρέμαται. Παρόλο που διεξάγονται διακοπτόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον, οι δύο πλευρές δεν έχουν κατορθώσει να διαχειριστούν τις εμπορικές τους διαφορές. Με τη δε ανάληψη της πρωθυπουργίας στη Βρετανία από τον Μπόρις Τζόνσον, η ανοργάνωτη έξοδος έχει 40% πιθανότητες να συμβεί. Η βασική μας υπόθεση παραμένει ως έχει, ότι δηλαδή οι εμπορικές διαφορές εντέλει θα επιλυθούν, η Βρετανία μετά δυσκολίας θα αποφύγει τη σκληρή έξοδο και ο ρυθμός αύξησης στις εισαγωγές της Κίνας θα ανακάμψει. Ωστόσο, έχουν μειωθεί οι πιθανότητες να διευθετηθούν τους επόμενους τρεις μήνες τόσο τα βασικά εμπορικά ζητήματα όσο και εκείνα του Brexit.

* Οικονομολόγοι της Berenberg Bank.