Ανοδική κίνηση δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδική κίνηση δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει νέους δασμούς στην Κίνα προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές, με τους δείκτες στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο να υποχωρούν, εξαλείφοντας αιφνιδίως τα πρότερα κέρδη τους. Πτώση σημείωσαν και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και το πετρέλαιο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν ήδη κλείσει με κέρδη προτού ανατρέψει το σκηνικό ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Ειδικότερα, στην αμερικανική αγορά το κλίμα βάρυνε εξαιτίας των δηλώσεων στο Twitter του κ. Τραμπ ότι πρόκειται να επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, επαναφέροντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τεταμένες εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου. Αν και προηγουμένως οι δείκτες έδειχναν έτοιμοι να έχουν την καλύτερη επίδοσή τους από τον Ιούνιο, άρχισαν να υποχωρούν. Ο Dow Jones πριν από το κλείσιμο υποχωρούσε κατά 0,73% και κατά 0,57% ο S&P 500. Οι δε αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων εξαιτίας των δασμών εξασθένησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2016.

Η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε κάμψη. H όποια κλιμάκωση στο διεθνές εμπόριο επηρεάζει δυσμενώς τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση. Το Brent απώλεσε 6,38% της αξίας του στα 60,90 δολάρια το βαρέλι και το αργό Ν. Υόρκης 7,39% στα 54,25 δολάρια το βαρέλι.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 είχε προλάβει να κλείσει με κέρδη 0,50%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε απώλεια οριακή 0,03%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με +0,53%, με +0,70% ο CAC 40 στο Παρίσι, με +0,79% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με +0,75% στη Μαδρίτη ο IBEX. Στο ευνοϊκό κλίμα συνέβαλαν τα θετικά αποτελέσματα της καπνοβιομηχανίας British American Tobacco (ΒΑΤ) και η είδηση ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου, LSE, εξαγοράζει από την κοινοπραξία, της οποίας ηγείται ο αμερικανικός οίκος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Blackstone, την εταιρεία οικονομικών δεδομένων Refinitiv. Το τίμημα ανέρχεται σε 27 δισ. δολάρια. Η επιχειρηματική συμφωνία αυτή ώθησε ανοδικά την τιμή της μετοχής του LSE κατά 6,5%, βοηθώντας και τον κλαδικό δείκτη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να ενισχυθεί 2,3% χθες. Η τιμή της μετοχής της ΒΑΤ είχε άνοδο 7% χάρις στις βελτιωμένες πωλήσεις εξαμήνου, που ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή