Μεταξύ τριών υποψηφίων επιλέγουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον διάδοχο της Λαγκάρντ

Μεταξύ τριών υποψηφίων επιλέγουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον διάδοχο της Λαγκάρντ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την απόσυρση της υποψηφιότητας της Ισπανίδας υπουργού Οικονομίας Νάντια Καλβίνο για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καλούνται να καταλήξουν σήμερα σε έναν κοινό υποψήφιο.

«Η Ισπανία είναι πάντα διατεθειμένη να προωθήσει τη συναίνεση μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την επιλογή ενός κοινού υποψηφίου για την ηγεσία του ΔΝΤ», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της προς τον Τύπο. «Ανακοινώνουμε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καταλήξει σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία, χωρίς την υπουργό Οικονομίας Νάντια Καλβίνο να συμμετέχει στην επόμενη φάση».

Καθώς και η πορτογαλική κυβέρνηση απέσυρε τον δικό της υποψήφιο, τον Μάριο Σεντένο, δεν απομένουν πλέον παρά τρεις υποψήφιοι: ο Ολλανδός πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν και η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η βρετανική κυβέρνηση, παρόλο που της δόθηκε επιπλέον χρόνος για να προτείνει έναν υποψήφιο την τελευταία στιγμή, δεν έλαβε μέρος τελικά στην κούρσα για τη διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, που το φθινόπωρο θα αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ.

Για να αποτρέψει την παράταση των διαβουλεύσεων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ αποφάσισε να υποβάλει τους υποψηφίους σε μια διαδικασία ψηφοφορίας από τα κράτη-μέλη, μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον ορισμό ενός Ευρωπαίου υποψηφίου. Θα επιλεγεί ο υποψήφιος που θα λάβει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών της ΕΕ -δηλαδή τη στήριξη 16 κρατών-μελών-αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, κάθε χώρα θα εκφράσει τη γνώμη της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Από τη σύστασή του το 1944, το ΔΝΤ ανέκαθεν είχε επικεφαλής έναν Ευρωπαίο ενώ ένας Αμερικανός πάντα αναλάμβανε τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η υποψηφιότητα που θα προκριθεί από την ΕΕ θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή