Εποπτεία από την Ε.Ε. στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Εποπτεία από την Ε.Ε. στους τεχνολογικούς κολοσσούς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολυεθνικοί τεχνολογικοί κολοσσοί δεν θα έπρεπε να προσδοκούν ευνοϊκότερη μεταχείριση από τις Βρυξέλλες, αφότου αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Γερμανίδα πολιτικός δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στο πλαίσιο ομιλίας, πως «εάν οι τεχνολογικές εταιρείες είναι κερδοφόρες με την εκμετάλλευση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το εξειδικευμένο προσωπικό μας, την υποδομή μας και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, τότε δεν νοείται να μην πληρώνουν φόρους επειδή παίζουν με το φορολογικό μας σύστημα».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τους νέους επιτρόπους στην Κομισιόν. Αλλά η Μαργκρέτε Βεστάγκερ ως επίτροπος Ανταγωνισμού, την τελευταία πενταετία ανέλαβε τη συμμόρφωση τεχνολογικών κολοσσών από την Apple μέχρι τη Facebook, περνώντας το μήνυμα πως η συμπεριφορά αυτών των πανίσχυρων ψηφιακών ομίλων δεν θα μένει στο απυρόβλητο. Μπορεί να μην κρατήσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο, αλλά αναμένεται να παραμείνει στα ανώτερα κλιμάκια της Κομισιόν. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει μια δυναμικότερη στάση απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς και απαιτεί να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ακόμη πιο αποφασισμένα», σχολιάζει ο Φλόριαν Χενς, οικονομολόγος της Berenberg Bank. Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο Ντέχτερ Θίλιαν, αναλυτής στη Fitch Solutions, τονίζοντας πως η Ευρώπη έχει αναλάβει τον ρόλο μιας άτυπης παγκόσμιας αρχής για την εποπτεία των τεχνολογικών κολοσσών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβάλει πρόστιμα σε εταιρείες όπως η Google για την παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Ζήτησε από την Ιρλανδία να εισπράξει αναδρομικά φόρους που θα έπρεπε να είχε επιβάλει στην Apple αντί να της προσφέρει ένα ευνοϊκό καθεστώς.  Ακόμα, έχει προτείνει την εφαρμογή νόμων για τη διαχείριση περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

Τελευταία ανάλογη στάση φαίνεται να υιοθετεί, επίσης, η Ουάσιγκτον. Πρόσφατα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) επέβαλε πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί από την FTC. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission, FTC) ενημέρωσαν πως ξεκινούν έρευνες για να διαπιστωθεί εάν οι ψηφιακοί κολοσσοί –Facebook, Apple, Google και Amazon– παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού και κάνουν κατάχρηση της ισχύος τους στο Διαδίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή