Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποψήφια της Ε.Ε. για την ηγεσία του ΔΝΤ

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποψήφια της Ε.Ε. για την ηγεσία του ΔΝΤ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Βουλγάρα αξιωματούχος επικράτησε του πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά από μία ψηφοφορία – θρίλερ, όπου μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής κανείς δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη πλειοψηφία.

Η Γκεοργκίεβα κατόρθωσε να λάβει την πλειοψηφία του 55% των ψήφων των 28 κρατών της ΕΕ – δηλαδή τη στήριξη 16 κρατών-μελών-αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ – και να αναδειχθεί η υποψήφιος διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ.

Έπειτα από περισσότερες από 12 ώρες συζητήσεων και ψηφοφοριών, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Γκεοργκίεβα εξασφάλισε το 56% των ψήφων που αντιστοιχούν στο 57% του πληθυσμού της ΕΕ, με τον Ντάισελμπλουμ να είχε τη στήριξη του 44% των χωρών και του 43% του πληθυσμού.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνεχάρη την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την νίκη της.

Η υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα  θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.

Από τη σύστασή του το 1944, το ΔΝΤ ανέκαθεν είχε επικεφαλής έναν Ευρωπαίο ενώ ένας Αμερικανός πάντα αναλάμβανε τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή