ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρώτο αμάξι του Φερδινάνδου Πόρσε πωλείται 20 εκατ. δολάρια

Το πρώτο αμάξι του Φερδινάνδου Πόρσε πωλείται 20 εκατ. δολάρια

Στα μέσα Αυγούστου στην περίφημη έκθεση παλαιών αυτοκινήτων Πεμπλ Μπιτς Κονκούρ ντ’ Ελεγκάνς στην Καλιφόρνια, ένα φουτουριστικό αμάξι  τoυ 1939 θα πωληθεί περίπου 20 εκατ. δολάρια. Ο διεθνής οίκος δημοπρασιών Sotheby’s αποκαλεί το όχημα Porsche Type 64, αλλά πολλά λέγονται για την ταυτότητά του, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ενδεχομένως, να αποβεί η πιο αμφιλεγόμενη πώληση της χρονιάς. Δεν έχει να κάνει με το τίμημα, ειδικά εάν συγκριθεί με τη Ferrari 250 GTO του 1962, η οποία πωλήθηκε 48,4 εκατ. δολάρια. Ούτε ο σχεδιασμός του οχήματος προβληματίζει, ανεξαρτήτως του ότι προξένησε έντονες δημόσιες συζήσεις και κατ’ ιδίαν μεταξύ διαμεσολαβητών και πελατών – πολλοί είπαν ότι μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο. Ούτε ενοχλεί το ότι το αμάξι το παρήγγειλαν αρχικά οι ναζί, γιατί αυτό είναι συνηθισμένο στον κλάδο – δύο τέτοια πολύ δημοφιλή (μετέπειτα) μοντέλα είναι ο Σκαραβαίος της Volkswagen και η Μερσεντές / Mercedes-Benz 770 της Daimler.

Eκείνο που απασχολεί τους συλλέκτες είναι εάν όντως πρόκειται για Πόρσε, αν και τη σχεδίασε ο ίδιος ο Φερδινάνδος Πόρσε και μετέπειτα δημιουργός της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. Κατά τον ειδικό στις παλαιές Πόρσε/ Porsche, Αντι Πριλ, δεν πρόκειται για τυπική Porsche. Ο κ. Πριλ, ιδιοκτήτης της εταιρείας συμβούλων Prill Porsche Classics, διεξήγαγε την αναγκαία διαδικασία ερεύνης και ελέγχου της Type 64 για τον Sotheby’s. Συνέταξε λεπτομερέστατη έκθεση 53 σελίδων και κατέληξε πως ναι μεν η Porsche Type 64 αποτελεί απευθείας πρόγονο των μελλοντικών οχημάτων, αλλά διαθέτει χαρακτηριστικά, τα οποία τη διαφοροποιούν. Ως πρώτη ιστορικά Porsche θεωρείται η 356 Gmuend του 1948, χρονιά ίδρυσης της ίδιας της εταιρείας, επισημαίνει το Bloomberg.

Το πρώτο αμάξι του Φερδινάνδου Πόρσε πωλείται 20 εκατ. δολάρια-1
Σχεδιάστηκε κατόπιν παραγγελίας από την παραστρατιωτική οργάνωση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.

Η ιστορία έχει ως εξής: το 1939 ο Φερδινάνδος Πόρσε εργαζόταν ως σχεδιαστής στην Daimler και στη Volkswagen μεταξύ άλλων. Η Daimler ιδρύθηκε το 1926 και η Volkswagen το 1937. Σχεδίασε το Type 64 κατόπιν σχετικής παραγγελίας από την παραστρατιωτική οργάνωση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος ΝSKK. Ο  πρόεδρός της, Αντολφ Χινλάιν, περίμενε πως θα κερδίσει στους αγώνες ταχύτητας Βερολίνου – Ρώμης, οι οποίοι εντάσσονταν στο πλαίσιο του εορτασμού του γερμανοϊταλικού συμφώνου φιλίας και συμμαχίας. Ο αγώνας ακυρώθηκε, επειδή ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Φερδινάνδος Πόρσε κράτησε για λογαριασμό του το αμάξι. Ο ίδιος ως μέλος του Ναζιστικού Κόμματος αλλά και των Ες-Ες φυλακίστηκε αργότερα για εγκλήματα πολέμου. Το Type 64, λοιπόν, έχει δύο μικρές θέσεις και ένα χωρισμένο στα δύο παράθυρο, διαθέτει μεγάλο μαύρο τιμόνι, ορισμένα εξαρτήματα της Volkswagen και άλλα, τα οποία είναι μοναδικά, διότι τα σχεδίασε μόνος του ο Φερδινάνδος Πόρσε. Χρησιμοποίησε ένα «πειραγμένο» σασί από VW  και έβαλε κινητήρα επίσης VW, ο οποίος είχε τροποποιηθεί χάριν ταχύτητας, ενώ το 1948 έγιναν κάποιες στυλιστικές παρεμβάσεις από την ιταλική Pininfarina. Αργότερα, προσετέθησαν εξαρτήματα από τη Fiat και την αυστριακή Steyr. Παρ’ όλα αυτά ο Αλεξάντερ Γουίβερ, ειδικός σε θέματα παλαιών αυτοκινήτων στον οίκο Sotheby’s, θεωρεί πως πρόκειται για μία κανονική Porsche, ακόμα κι αν γεννήθηκε σχεδόν 10 χρόνια προτού γεννηθεί η ίδια η εταιρεία, διότι εμπεριέχει το ίδιο το «γενετικό υλικό» των Porsche, όπως αναφέρει στο Bloomberg. Εχει στρογγυλούς προβολείς, καλοφτιαγμένη οροφή με καμπύλες, απαλές γραμμές στα πλευρικά, χαρακτηριστικά, τα οποία προεικόνιζαν τα μετέπειτα μοντέλα. Ο κ. Πόρσε αναφερόταν στο Type 64 ως τον «πρόγονο» των Πόρσε και, όταν ίδρυσε την εταιρεία του, προσέθεσε σε αυτό τον λογότυπό του. «Εάν ο κ. Πόρσε θεωρούσε το όχημα επαρκώς καλό να φέρει τον λογότυπό του, τότε κι εγώ θεωρώ το αυτοκίνητο ΤΡ 64 μία Porsche,  το παλαιότερο με το εμπορικό σήμα Porsche», λέει εν κατακλείδι ο κ. Γουίβερ.