Εντονο παρασκήνιο πίσω από την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΔΝΤ

Εντονο παρασκήνιο πίσω από την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΔΝΤ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέβαλαν προσπάθεια χθες να επιλέξουν μεταξύ του Γερούν Ντάισελμπλουμ και της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για υποψήφιο/α επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφότου περιορίστηκαν οι επιλογές τους σε δύο άτομα. Και αυτό συνέβη διότι μετά τον πρώτο γύρο ψηφοφοριών αποχώρησαν δύο αξιωματούχοι από τη διαδικασία και ήδη από την Πέμπτη είχε τεθεί εκτός και ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο.

Χθες ο Ολι Ρεν, νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας και πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσαν την πρόθεσή τους να απόσχουν. Aναφορικά με τον πρώτο υποψήφιο, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, διετέλεσε πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και συντόνισε μαζί με το ΔΝΤ το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, της Κύπρου και των ισπανικών τραπεζών. Ωστόσο, οι υπερχρεωμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε. διατυπώνουν ενστάσεις για την επιλογή του ως υποψηφίου, διότι έθεσε ως όρους στα προγράμματα διάσωσης μέτρα λιτότητας.

Η δεύτερη υποψήφια, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, βουλγαρικής καταγωγής, είναι η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αδελφού οργανισμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι ήδη 65 ετών και εάν επιλεγεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις, οι οποίες ορίζουν για τη γενική διευθύντρια ή τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ να μην έχει συμπληρώσει το 65ο έτος. Η δε Βρετανία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για την όλη διεργασία, επισημαίνοντας πως είναι πρόωρη, μη επιτρέποντας στην ίδια να έχει επαρκή χρονικά περιθώρια να προτείνει δικό της υποψήφιο – τα σχετικά αναφέρει το Ρόιτερς, επικαλούμενο εμπιστευτικές πληροφορίες. Επικεφαλής της όλης διαδικασίας από μέρους της Γηραιάς Ηπείρου τίθεται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, ενώ καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 6η Σεπτεμβρίου – η μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παραιτήθηκε προσφάτως, διότι προτάθηκε να αναλάβει την ΕΚΤ. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί πως ιστορικά η θέση πληρωνόταν από Ευρωπαίο.

Αλλά, δεδομένων των αλλαγών στο διεθνές σκηνικό και την ενίσχυση οικονομιών όπως η Κίνα και η Ινδία, ενδεχομένως να υπάρχουν υποψηφιότητες τρίτων χωρών. Εάν δε παραμείνει διχασμένη η Ευρώπη, θα είναι ευκολότερη η ανάδειξή τους. Λόγου χάριν, οι βορειοευρωπαϊκές χώρες τάσσονται υπέρ του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ οι νότιες και οι ανατολικοευρωπαϊκές υπέρ της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Σε αρχική φάση δεν επετεύχθη ανεπίσημη συναίνεση μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. και μετά η Γαλλία επιδίωξε τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται ο υποψήφιος ή η υποψήφια να λάβει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών και αυτές οι ψήφοι να εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή