Με μεγάλη πτώση έκλεισαν τα διεθνή χρηματιστήρια

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν τα διεθνή χρηματιστήρια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές μετοχές κατακρημνίζονταν χθες το βράδυ, λίγο πριν από το κλείσιμο, στον μεγαλύτερο βαθμό από την αρχή του έτους εξαιτίας των φόβων αφενός περί κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, αφετέρου περί ξεσπάσματος νομισματικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX Europe 600 να εξασθενεί στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις κατά τον μεγαλύτερο βαθμό από το 2016. Παράλληλα, ενισχύονται ο χρυσός, το γιεν και το ευρώ αλλά και η τιμή των κρατικών ομολόγων των ανεπτυγμένων οικονομιών. Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο, απομακρυνόμενοι από τις μετοχές.

Ο  STOXX Europe 600 έκλεισε χθες με πτώση 2,3%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 2,47%, διότι εντείνονται οι ανησυχίες περί αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με -1,8% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με – 2,19%. Ανάλογη ήταν η εικόνα σε Μαδρίτη και σε Μιλάνο με τον IBEX 35 να υποχωρεί 1,35% και τον FTSE MIB κατά 1,3%. Νωρίτερα ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού είχε κλείσει με πτώση 2,3%, ενώ ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών είχε υποχωρήσει κατά 3,2%.

Το ευρώ ενισχύθηκε, χθες, κατά 0,9% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω από το 1,1210, ενώ και το γιεν ενισχύθηκε 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Ο χρυσός ενισχυόταν κατά 1,66% στα 1.464,30 δολάρια η ουγγιά. Το πετρέλαιο τύπου Brent υποχωρούσε κατά 3,02% στα 60,02 δολάρια το βαρέλι, επειδή οι επενδυτές ανησυχούν πως ο εμπορικός πόλεμος θα περιορίσει τη ζήτηση.

Στη Wall Street ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,92%. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρούσε κατά 2,94%, ενώ ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq εμφάνιζε τις υψηλότερες απώλειες της τάξεως του 3,46%. Η προσδοκία για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα και από την ΕΚΤ αλλά και η ανησυχία για επιβράδυνση της οικονομίας και πτώση του πληθωρισμού οδήγησαν σε νέα άνοδο των τιμών (και σε πτώση της απόδοσης) των κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 11 μονάδες βάσης στο 1,73%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή