ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φέρνει προσλήψεις στις τράπεζες η εξάπλωση του «μαύρου» χρήματος

fernei-proslipseis-stis-trapezes-i-exaplosi-toy-mayroy-chrimatos-2331609

Αν και συχνά τα τελευταία χρόνια όλες οι εφημερίδες του κόσμου και τα ηλεκτρονικά μέσα «χύνουν τόνους μελάνης» για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι θέσεις απασχόλησης εξαιτίας της ψηφιοποίησης της οικονομίας, υπάρχει και ένα πεδίο όπου τα πράγματα γίνονται αντίστροφα.  Οι δραστηριότητες των ευρωπαϊκών τραπεζών που αφορούν την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος χρειάζονται ολοένα και περισσότερο προσωπικό να διαχειριστεί τα εκατοντάδες χιλιάδες δεδομένα από τα συναφή σκάνδαλα. Τα τελευταία 7-8 χρόνια οι τράπεζες στη Γηραιά Ηπειρο «έχουν γονατίσει» από τη σωρεία σκανδάλων και τα υψηλά πρόστιμα άνω των 20 δισ. δολαρίων. Οπότε αποδύθηκαν σε εκστρατεία δραστικής αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς. Επένδυσαν σε τεχνητή νοημοσύνη και εκπαίδευση υπολογιστών, ώστε να μπορεί η τεχνολογία να εντοπίσει εγκληματίες οι οποίοι ήθελαν να αποκρύψουν την προέλευση χρημάτων από παράτυπες συναλλαγές, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Και όντως αυτό γίνεται, με μία διαφορά όμως. Ολη αυτή η μηχανοργάνωση με τη συσσώρευση τεράστιου όγκου δεδομένων απαιτεί την πρόσληψη πάμπολλων εργαζομένων, οι οποίοι θα επωμιστούν το έργο της διαλογής και του να ξεχωρίσουν την ήρα από το σιτάρι. Αξίζει να σημειωθεί πως ακριβώς αυτή η ανάγκη έχει αναγάγει σε άκρως πολύτιμα τα στελέχη που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα, την πάταξή του και τη συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών τραπεζών με το ρυθμιστικό πλαίσιο. Σχεδόν το 3% των εργαζομένων στις τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει αναλάβει τη μάχη ενάντια στο ξέπλυμα, δηλαδή υπερδιπλάσιο ποσοστό από το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Boston Consulting Group. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότερες τράπεζες αξιολογούν τους εταιρικούς τους πελάτες κάθε χρόνο, όταν προ ολίγων ετών το έκαναν ανά τριετία ή πενταετία. Κάθε χρόνο οι κορυφαίες τράπεζες δαπανούν άνω των 300 εκατ. δολαρίων για στελέχωση τμημάτων κατά του ξεπλύματος, σύμφωνα με την Boston Consulting Group.

Η ιταλική επενδυτική τράπεζα Μediobanca εκτιμά ότι οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι της Ευρώπης θα πρέπει την προσεχή διετία να προσλάβουν 10.000 άτομα, αλλά δεν υπάρχει στην αγορά εργασίας επαρκής αριθμός να καλύψει τις ανάγκες αυτές. «Υπάρχει συνεχής έλλειψη, διότι οι καθημερινές ανάγκες αυξάνονται», παρατηρεί ο Νόρμπερτ Γκίτφριντ, συνεταίρος της Boston Consulting Group. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι τον Ιανουάριο του 2020 τίθενται σε εφαρμογή αυστηρότερες διατάξεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο των οποίων επεκτείνονται οι προς εξέτασιν δραστηριότητες των τραπεζών. Λόγου χάριν, η Danske Bank, περιβόητη για τις ύποπτες συναλλαγές 200 δισ. δολαρίων που διεκπεραίωσε μέσω του υποκαταστήματός της στην Εσθονία, χρειάζεται 600 άτομα στις μονάδες αντιμετώπισης οικονομικού εγκλήματος και συμμόρφωσης προς το νομοθετικό πλαίσιο. H ING, η οποία κατέβαλε για ξέπλυμα το 2018 πρόστιμο 860 εκατ. δολαρίων, το δεύτερο τρίμηνο φέτος δημιούργησε 500 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης για παρακολούθηση ύποπτων συναλλαγών, όπερ σημαίνει 20% αύξηση.

Η γαλλική BNP Paribas έκανε αντίστοιχη αύξηση 40% σε 4.200 υπαλλήλους τα τελευταία τρία χρόνια. Οσο αναγκαία είναι η τεχνολογία για συμμόρφωση προς τους κανόνες, άλλο τόσο αυτή μπορεί να «πλημμυρίσει» μια τράπεζα με αμφίσημα στοιχεία. Η χαλάρωση των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται ίσως περιόριζε το φαινόμενο, αλλά μπορεί και να άνοιγε «παραθυράκια» στους «κακούς», εκθέτοντας τις τράπεζες στον κίνδυνο μαζικών προστίμων. Οι δε εγκληματίες έχουν τάχιστα ανακλαστικά, αποκρύπτοντας την προέλευση των χρημάτων είτε με περίτεχνα δίκτυα υπεράκτιων εταιρειών είτε μετακινώντας κεφάλαια ψηφιακά. Οι υπολογιστές εντοπίζουν τις ύποπτες κινήσεις, αλλά δεν είναι τόσο «νοήμονες», ώστε να διαπιστώσουν επακριβώς πώς κινείται ένας πελάτης ή τι συμβαίνει με μια συναλλαγή, επισημαίνει το Bloomberg.