ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διατηρήθηκε η πτωτική τάση στην Ευρώπη

diatirithike-i-ptotiki-tasi-stin-eyropi-2331717

Η κλιμάκωση του σινοαμερικανικού πολέμου, με τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζουν την Κίνα «χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της», και τη μετέπειτα παρέμβαση της τελευταίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για να το στηρίξει δεν στάθηκαν ικανοί λόγοι να καθησυχάσουν τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η αμερικανική αγορά, αντιθέτως, ενισχυόταν. Οι δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο εξακολούθησαν την πτωτική πορεία της Δευτέρας, ενώ δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό ούτε από τα ευνοϊκά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες του Ιουνίου στη Γερμανία. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε χθες με πτώση  0,47%, αν και νωρίτερα είχε παρουσιάσει άνοδο κατά 0,7%. Εντούτοις, στη Γουόλ Στριτ αργά χθες πριν από το κλείσιμο οι δείκτες εμφάνιζαν άνοδο, ανασυγκροτώντας ώς ένα βαθμό τις δυνάμεις τους μετά τις μαζικές απώλειες.

Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από τη σταθεροποίηση του γουάν, αφότου βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν έπαυσαν να είναι και συγκρατημένοι ως προς τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στα εταιρικά κέρδη. Ειδικότερα, χθες ο Dow Jones πριν από το κλείσιμο είχε άνοδο της τάξεως του 0,94%. Ο S&P 500 αρχικά ανήλθε 1%, στη συνέχεια υποχώρησε στο +0,88% διότι η τράπεζα Citigroup προειδοποίησε ότι η εμπορική σύρραξη θα διαρκέσει τόσο ώστε να υπονομεύσει την όποια ανάκαμψη εμφανίσουν τα κέρδη των αμερικανικών ομίλων, αλλά στη συνέχεια ενισχυόταν 1,15%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,72%, στη Φρανκφούρτη ο DAΧ με -0,78%, με – 0,13% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,68% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και ο IBEX στη Μαδρίτη έκλεισε με -0,89%.

Το δολάριο εμφάνισε άνοδο και ο χρυσός διατηρήθηκε στα 1.472,02 δολάρια η ουγγιά, δηλαδή σε επίπεδα πλησίον των υψηλότερων εξαετίας ως ασφαλές καταφύγιο· το γουάν επανήλθε σε επίπεδα άνω των 7 γουάν προς το δολάριο, το ψυχολογικό όριο, που διερράγη τη Δευτέρα. O δείκτης δολαρίου προς ένα «καλάθι» άλλων ισχυρών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,1%, ενώ το ευρώ προς το δολάριο δεν είχε μεγάλη μεταβολή στο 1,1201 προς το δολάρια.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν δύο μονάδες βάσης στο -0,54%, φθάνοντας επίπεδα ναδίρ. Τέλος, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στη ζήτηση, το Brent υποχώρησε σχεδόν σε ναδίρ επταμήνου κοντά στα 59,07 δολάρια το βαρέλι και κατόπιν επανήλθε στα 59,85 δολάρια το βαρέλι.