«Πνίγουν» τη Λισσαβώνα 300 πολυτελή κρουαζιερόπλοια κάθε χρόνο

«Πνίγουν» τη Λισσαβώνα 300 πολυτελή κρουαζιερόπλοια κάθε χρόνο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευχή και κατάρα αποδεικνύεται το νέο λιμάνι της Λισσαβώνας, αφού ο τεράστιος αριθμός τουριστών που προσελκύει αφενός αυξάνει τα κρατικά έσοδα, αφετέρου προκαλεί ηχορρύπανση, μόλυνση και γενικότερα αναστάτωση στους μόνιμους κατοίκους της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Στο καινούργιο λιμάνι, το οποίο λειτουργεί από το 2016 και βρίσκεται εντός της πόλης, αράζουν περίπου 300 πολυτελή κρουαζιερόπλοια ετησίως, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 600.000 τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη. Η αύξηση του τουρισμού στη Λισσαβώνα κατά 81% τα τελευταία πέντε χρόνια οφείλεται εν μέρει στο νέο λιμάνι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Οι επισκέπτες από θαλάσσης, σε συνδυασμό με τους τουρίστες που φθάνουν αεροπορικώς, δημιουργούν αφόρητη κατάσταση στην πορτογαλική πρωτεύουσα και ιδιαιτέρως στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για αυξημένο θόρυβο και για ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εκπομπές των κρουαζιερόπλοιων, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Αλλά και όσοι μένουν κοντά στο αεροδρόμιο εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την παράλειψη των νόμιμων περιορισμών από τις Αρχές. «Τα αεροπλάνα πετούν σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τις στέγες των σπιτιών. Οι άνθρωποι που μένουν εκεί δεν έχουν ούτε μία στιγμή ηρεμίας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου το καλοκαίρι», όπως δήλωσε στην Deutsche Welle ο Φρανσίσκο Φερέιρα, πρόεδρος του περιβαλλοντικού ομίλου Zero. Μάλιστα, ορισμένες φορές έως και 30 πτήσεις προσγειώνονται και απογειώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπλήρωσε ο Φερέιρα. Σε δήλωσή του, στην Deutsche Welle, εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας υποστήριξε ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες όσον αφορά τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας. Εκτός αυτού, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία παραβίαση των εκπομπών αερίων ρύπων από τα κρουαζιερόπλοια.

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει στρέψει την πλάτη της στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους και στις περιβαλλοντικές τους ανησυχίες, διότι ο τουρισμός αποτελεί τεράστια πηγή κέρδους. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο τουρισμός αποφέρει περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε κρατικά έσοδα.

Η διατήρηση του τουρισμού σε υψηλά επίπεδα αποτελεί προτεραιότητα για την πορτογαλική κυβέρνηση, και τρανή απόδειξη αποτελούν τα σχέδιά της να δημιουργήσει ένα ακόμη λιμάνι εντός της πόλης. Το κόστος ενός καινούργιου λιμανιού στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ είναι μικρότερο από το αντίστοιχο για την ανέγερση νέου αεροδρομίου στα περίχωρα της Λισσαβώνας, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Το νέο λιμάνι πρόκειται να δημιουργήσει εξίσου μεγάλο πρόβλημα ηχορρύπανσης και μόλυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή