Πολωνία – Κροατία μειώνουν τους φόρους στους νέους

Πολωνία – Κροατία μειώνουν τους φόρους στους νέους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορολογικά μέτρα ώστε να ανασχεθεί η φυγή των νέων λαμβάνουν οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Κροατίας. Η φυγή των νέων σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα αποτελεί ήδη πρόβλημα για πολλές χώρες της Κεντρικής αλλά και της Νοτίου Ευρώπης και αν δεν αντιμετωπιστεί, προβλέπεται ότι θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε μείωση της ανάπτυξης και σε επιδείνωση των δημοσιονομικών των χωρών αυτών.

Η πολωνική κυβέρνηση υιοθέτησε την 1η Αυγούστου νόμο που προβλέπει την ολοκληρωτική κατάργηση φόρου εισοδήματος για νέους που έχουν ηλικία μέχρι και 25 έτη και ετήσιο εισόδημα μέχρι 85.528 ζλότι (περίπου 19.800 ευρώ). Το μέτρο αφορά περίπου 2 εκατομμύρια Πολωνούς. Η προσπάθεια της Βαρσοβίας να περιορίσει τη φυγή των νέων είναι κατανοητή δεδομένου ότι, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι επιχειρηματολογώντας υπέρ του νόμου, 1,7 εκατομμύριο Πολωνοί έχει εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία 15 έτη. «Είναι σαν να έφυγε ολόκληρη η πόλη της Βαρσοβίας», είπε ο Μοραβιέτσκι, αποκαλώντας τη δημογραφική συρρίκνωση «γιγάντια απώλεια». Ο μέσος μισθός στην Πολωνία ανέρχεται περίπου στις 60.000 ζλότι, πράγμα που σημαίνει ότι το όριο που έθεσε η κυβέρνηση είναι αρκετά υψηλό και αρκετά πιθανό να δελεάσει τους νέους της χώρας να παραμείνουν. Η δε κυβέρνηση της Κροατίας προτείνει επίσης να καταργηθεί ο φόρος εισοδήματος για νέους με ηλικία μέχρι και 25 έτη και να μειωθεί στο ήμισυ για νέους ηλικίας 25 με 30 ετών. Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι είναι αμφίβολο αν θα πετύχουν οι κυβερνήσεις Πολωνίας και Κροατίας τον στόχο τους. Η Πριάνθι Ρόι, αναλύτρια του Economist Intelligence Unit, είπε στο CNBC ότι παρόλο που αυτά τα φορολογικά μέτρα έχουν καλή πρόθεση, τελικά «αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν το αίτιο του προβλήματος» που οδηγεί τους νέους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους. H Οτίλια Νταντ, αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων Teneo Intelligence, εξηγεί ότι δεν είναι μόνο η προοπτική καλύτερων χρημάτων που ωθεί τους νέους να μεταναστεύσουν. «Δεν είναι μόνο η διαφορά στους μισθούς. Είναι επίσης ότι οι νέοι άνθρωποι θέλουν να πάνε στο εξωτερικό αναζητώντας μια νέα πολιτισμική εμπειρία ή απλώς δεν βλέπουν να έχουν μακροπρόθεσμο μέλλον στη χώρα τους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή