Δημοσιονομική χαλάρωση υιοθετεί και η Γερμανία

Δημοσιονομική χαλάρωση υιοθετεί και η Γερμανία

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θεμελιώδη» μεταβολή της δημοσιονομικής της πολιτικής και την έκδοση νέου χρέους, ώστε να χρηματοδοτήσει τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Παράλληλα, αναλυτές και επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία την επίδραση που θα έχει στη γερμανική αγορά εργασίας η περίοδος έντονης ύφεσης που περνάει τους τελευταίους μήνες η γερμανική μεταποίηση, καθώς εξασθενεί η ζήτηση για υπαλλήλους, ενώ αυξάνονται τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια που προσφέρουν οι εργοδότες.

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυβέρνησης Μέρκελ, το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο όχι απλώς να υιοθετήσει επεκτατικότερη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και να εγκαταλείψει τον στόχο για επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και να εκδώσει νέα κρατικά ομόλογα. «Η πρόκληση τώρα είναι να δώσουμε σχήμα σε μια θεμελιώδη μεταβολή στη δημοσιονομική πολιτική χωρίς να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού», ανέφερε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Διότι μόλις γίνει γνωστό ότι η έκδοση νέου χρέους δεν αποτελεί πια ταμπού, ο καθένας θα υψώνει το χέρι και θα θέλει περισσότερα χρήματα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η γερμανική κυβέρνηση θα συνδέσει την αύξηση των δαπανών και θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα λάβει από την έκδοση ομολόγων αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση μέτρων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το πακέτο μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος αναμένεται να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση Μέρκελ τον επόμενο μήνα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασε στο Bloomberg ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη την απόφασή της. Η είδηση προκάλεσε ευφορία στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και ενίσχυση του δείκτη DAX. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο -0,523%, ενώ η απόδοση του τριακονταετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στο -0,022%. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει τις προηγούμενες εννέα ημέρες, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και η απειλή να ξεσπάσει και νομισματικός πόλεμος ενέτεινε τους φόβους περί επιβράδυνσης της παγκόσμιας και της γερμανικής οικονομίας και ώθησε τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφάλεια στα κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή τους και να μειωθεί η απόδοσή τους.

Οι γερμανικοί δημοσιονομικοί κανόνες που περιορίζουν την αύξηση του δημοσίου χρέους είναι παράλογοι και πλήττουν το εθνικό συμφέρον σε μια περίοδο με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού και την οικονομία να επιβραδύνεται, είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα ο Μαρσέλ Φράτσερ, κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος. «Το φρένο χρέους είναι παράλογο και προξενεί κακό στη Γερμανία», είχε εξηγήσει στο Reuters ο ίδιος. «Απαιτεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να εμφανίζει δημοσιονομικό πλεόνασμα, ενώ η οικονομία περνάει δύσκολους καιρούς και την εμποδίζει να προβεί σε νέες επενδύσεις ώστε να σταθεροποιήσει την οικονομία και να προστατεύσει θέσεις εργασίας». Ο Φράτσερ τόνισε ότι η Γερμανία έχει τεράστιες ανάγκες στις υποδομές, την παιδεία και την καινοτομία και πως δεν είναι σοφό να επιμείνει να μην εκδίδει νέο χρέος όταν όλα τα ομόλογά της έχουν αρνητικό επιτόκιο δανεισμού.

Ανησυχητικά σημάδια

Εν τω μεταξύ, πολιτικοί και αναλυτές εστιάζουν την προσοχή τους στην επίδραση που θα έχει στη γερμανική αγορά εργασίας η παγκόσμια θύελλα που πλήττει τη μεταποίηση και έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Η ανεργία, που υποχωρούσε σε νέα επίπεδα ρεκόρ ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία, πλέον δεν μειώνεται. Τον Ιούνιο, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε στον μεγαλύτερο βαθμό από το 2009 και οι έρευνες υπευθύνων παραγγελιών των εταιρειών δείχνουν δυσοίωνο μέλλον για την απασχόληση στον κλάδο. Ενώ η αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση ανησυχητική –τον Ιούλιο προστέθηκαν χίλιοι άνεργοι στους ήδη υπάρχοντες– κάτω από την επιφάνεια συντελούνται ανησυχητικές εξελίξεις. Η ζήτηση για υπαλλήλους στη γερμανική βιομηχανία μειώνεται από τις αρχές του έτους, ενώ οι εργοδότες προσφέρουν όλο και πιο συχνά βραχυπρόθεσμα συμβόλαια. «Η φάση της συνεχούς βελτίωσης της αγοράς εργασίας αποτελεί παρελθόν», λέει στο Bloomberg o Στέφαν Κίπαρ, οικονομολόγος της BayernLB στο Μόναχο. «Αυτό που είναι πολύ σαφές είναι πως οι επιχειρήσεις δεν προσθέτουν πλέον θέσεις εργασίας», προσθέτει. Χθες, η Adecco Group, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης εργατικού δυναμικού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι έχει μειωμένα έσοδα εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή