Η πολιτική κρίση στην Ιταλία έριξε τις αγορές

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία έριξε τις αγορές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν χθες στο ιταλικό αλλά και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, τη Λέγκα του Βορρά.

Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στην ιταλική Γερουσία θα συναντηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να ορίσουν ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα το γραφείο Τύπου της Ανω Βουλής του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Η ακροδεξιά Λέγκα, η οποία κυβερνά σε συνασπισμό με το Κίνημα των 5 Αστέρων, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, αλλά πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων.

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ελπίζει πως η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα γίνει ο ίδιος ο νέος ηγέτης της χώρας.

Στο μεταξύ, οι φόβοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να οδεύει στην πρώτη του ύφεση τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αυξηθεί μετά τα στοιχεία που έδειξαν πως η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2019.

Στη Γερμανία, αύξηση μεγαλύτερη του αναμενομένου κατέγραψαν οι εισαγωγές τον Ιούνιο, ενώ οι εξαγωγές κινήθηκαν λίγο χαμηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,84%, στις 371 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,44%, στις 7.253 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,28%, στις 11.693 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,11%, στις 5.327 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,25%, στις 8.757 μονάδες, και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 2,47%, στις 20.324 μονάδες. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 3,5%, στα 54,41 δολάρια ανά βαρέλι, και η τιμή του χρυσού σημείωνε  άνοδο 0,4%, στα 1.515 δολάρια η ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,1215, από 1,1179 προχθές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή