Η δημοσιονομική χαλάρωση δεν αρκεί για Γερμανία και Βρετανία

Η δημοσιονομική χαλάρωση δεν αρκεί για Γερμανία και Βρετανία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα άσχημα οικονομικά νέα που προέρχονται από τη Βρετανία και τη Γερμανία καθιστούν αναγκαία την ανάληψη δράσης. Η απάντηση φαίνεται πως προετοιμάζεται, δεδομένων όσων ακούγονται περί χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής και στις δύο χώρες. Ωστόσο, η λήψη δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας απλώς θα αμβλύνει τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τις δύο χώρες. Το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο, η πρώτη συρρίκνωση από το 2012. Η Γερμανία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ την ερχόμενη εβδομάδα και είναι πιθανό να αποκαλύψει συρρίκνωση επίσης, δεδομένων των κακών οικονομικών νέων που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Μόλις την Πέμπτη, είχε ανακοινωθεί πως οι βιομηχανικές παραγγελίες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Μάιο, δηλαδή η μείωση ήταν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βρετανία είναι το Brexit. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει υποσχεθεί πως η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία. Η αδιαλλαξία Βρετανίας και Ε.Ε. ενισχύει την ανησυχία ότι η έξοδος ενδέχεται να είναι άτακτη. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων έχουν μειωθεί και η δραστηριότητα στη μεταποίηση συρρικνώνεται. Στο μεταξύ, στην προσανατολισμένη στις εξαγωγές Γερμανία, η ένταση που κυριαρχεί στο παγκόσμιο εμπόριο είναι ένα από τα βασικά αίτια της οικονομικής επιβράδυνσης. Σε τέτοιο περιβάλλον ενισχύεται ο δημοσιονομικός ακτιβισμός. Ο Τζόνσον έχει ήδη αυξήσει τις δαπάνες στη Βρετανία. Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη λατρεμένη της πολιτική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, ώστε να καταφέρει να περιορίσει την αρνητική επίπτωση από την προγραμματισμένη εγκατάλειψη της χρήσης γαιάνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, ανέφερε την Πέμπτη στο Reuters υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος.

Η χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να μετριάσει τα οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν πρόκειται να τα επιλύσει. Ενδεχόμενο χαοτικό Brexit θα μπορούσε να καταφέρει πολύ σοβαρό πλήγμα στη βρετανική οικονομία, το οποίο δεν μπορεί να αντισταθμιστεί πλήρως από την αύξηση των δημοσίων δαπανών. Και ενώ η Γερμανία θα επωφελούνταν από την αύξηση των δημοσίων δαπανών για υποδομές και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τέτοια έργα αργούν να καρποφορήσουν και δεν πρόκειται να έχουν σημαντική επίδραση βραχυπρόθεσμα, ούτε θα ενισχύσουν σημαντικά τις εξαγωγές. Η μείωση της εταιρικής φορολογίας αποτελεί ένα αμβλύ εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τις εξαγωγικές εταιρείες, αλλά δεν πρόκειται να περιορίσει τις επιπτώσεις από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης. Η αδράνεια δεν αποτελεί ιδανική επιλογή, αλλά και η ανάληψη δράσης δεν πρόκειται να ωφελήσει σημαντικά το Λονδίνο και το Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή