Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και η Wall Street υποχωρούσε χθες βράδυ λόγω των ανανεωμένων ανησυχιών περί επιβράδυνσης της παγκόσμιας και της αμερικανικής οικονομίας εξαιτίας της κλιμάκωσης των εντάσεων στο εμπόριο. Παράλληλα, η εκλογική συντριβή Μάκρι προκάλεσε τη μεγαλύτερη κατάρρευση της ισοτιμίας του πέσο Αργεντινής, της τιμής των κρατικών ομολόγων της χώρας και του τοπικού χρηματιστηρίου από τη χρεοκοπία του 2001. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 έκλεισε χθες με πτώση 0,3%, ωστόσο ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,8% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,37%, καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,12%, ενώ με απώλειες γύρω στο 0,3% έκλεισαν τα χρηματιστήρια Παρισιού και Μιλάνου. Στη Μαδρίτη ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε τις υψηλότερες απώλειες μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, -0,93%, εξαιτίας της μεγάλης βαρύτητας που έχουν στον δείκτη οι τραπεζικές μετοχές.

Στη Wall Street και οι τρεις βασικοί δείκτες υποχωρούσαν χθες βράδυ εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ και της πιθανής επίπτωσης στην κινεζική ανάπτυξη.

O Dow Jones υποχωρούσε χθες βράδυ κατά 1,52%, ο S&P 500 εμφάνιζε απώλειες 1,26%, με 10 από τους 11 βασικούς τομείς του να υποχωρούν και ο Nasdaq έπεφτε κατά 1,22%. Την ίδια ώρα, όσοι είχαν επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής περνούσαν εφιάλτη. Αρχικά το πέσο Αργεντινής υποχώρησε κατά 30,3% έναντι του δολαρίου σε νέο χαμηλό ρεκόρ, ενώ αργότερα είχε περιορίσει την πτώση στο 18,55%.

Η τιμή του εννεαετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς έφτασε να υποχωρεί μέχρι και κατά 18-20 σεντ στο δολάριο, φτάνοντας μέχρι τα 60 σεντ στο δολάριο, για να ανακάμψει σχετικά στα 67 σεντ αργά το βράδυ. Στο χρηματιστήριο του Μπουένος Αϊρες, ο δείκτης Merval έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 31% και αργά το βράδυ δεν είχε καταφέρει να περιορίσει σημαντικά την πτώση. Τέλος, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο παρέμεινε χθες πρακτικά αμετάβλητη στο 1,1212, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent ήταν επίσης σχεδόν αμετάβλητο στα 58,56 δολάρια το βαρέλι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή