Στο γνώριμο πτωτικό κανάλι επέστρεψε εκ νέου η τουρκική λίρα

Στο γνώριμο πτωτικό κανάλι επέστρεψε εκ νέου η τουρκική λίρα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο των αγορών βρέθηκε πάλι χθες η τουρκική λίρα, καθώς οι επενδυτές τήρησαν επιφυλακτική στάση έναντι των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων οικονομιών μετά την εκλογική ήττα του Μαυρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή. Η λίρα υποχωρούσε χθες βράδυ κατά 1,25% έναντι του δολαρίου, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί μέχρι και κατά 1,4% με τη συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 5,57 λίρες ανά δολάριο. Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας συνδέεται με το γενικευμένο κλίμα που επικρατεί στην αγορά και δεν ευνοεί την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, κλίμα που έχει πλήξει και άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, εξηγεί στο Reuters ο Γουίλιαμ Τζάκσον, επικεφαλής οικονομολόγος για αναδυόμενες αγορές στην Capital Economics.

«Είχαμε συνηθίσει τόσο πολύ να βλέπουμε τη λίρα να είναι το αναδυόμενο νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση όταν επικρατεί κλίμα μη ανάληψης ρίσκου. Οπότε είχαμε κάποιου είδους έκπληξη τις τελευταίες μια-δυο εβδομάδες. Τώρα φαίνεται να επιστρέφουμε στο συνηθισμένο», πρόσθεσε. Από τις 8 Ιουλίου μέχρι και την περασμένη εβδομάδα η τουρκική λίρα είχε ενισχυθεί κατά περίπου 6% έναντι του δολαρίου, παρά την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ με επίκεντρο την απόφαση της Αγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 παρά τις απειλές των ΗΠΑ περί επιβολής οικονομικών και στρατιωτικών κυρώσεων. Παράλληλα, οι αγορές είχαν αγνοήσει την απόλυση του Τούρκου κεντρικού τραπεζίτη από τον Ερντογάν τον Ιούλιο και την απόλυση του επικεφαλής οικονομολόγου της και άλλων οκτώ υψηλόβαθμων στελεχών της την περασμένη Παρασκευή. Την τουρκική λίρα «στήριζε» μεταξύ άλλων η διαφαινόμενη περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και την ΕΚΤ, κίνηση που ωθεί τους επενδυτές να στραφούν σε επιλογές με μεγαλύτερο ρίσκο στην αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων.

Ομως, με το κλίμα να επιδεινώνεται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, οι επενδυτές φαίνεται πως ζύγισαν πιο προσεκτικά τις εξελίξεις στην τουρκική κεντρική τράπεζα τον τελευταίο μήνα. «Αυτή η κίνηση θα ενισχύσει περαιτέρω τις ανησυχίες περί υπονόμευσης της θεσμικής ισχύος της κεντρικής τράπεζας», είχε προειδοποιήσει την περασμένη Παρασκευή ο Τίμοθι Ας, επικεφαλής αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Blue Asset Management. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές ανοιχτά ότι είναι υπέρ των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, όπως επίσης ότι θέλει αυτός να διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας. Αίσθηση έχει προκαλέσει δήλωση του Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία τα υψηλά επιτόκια δανεισμού προκαλούν ενίσχυση του πληθωρισμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή