Πιστή στη δημοσιονομική πειθαρχία η Γερμανία

Πιστή στη δημοσιονομική πειθαρχία η Γερμανία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία δεν αναμένεται να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να αμβλύνει την πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας, ανεξαρτήτως του ότι η βιομηχανία της έχει εξασθενήσει, χρειάζονται κονδύλια για ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ότι ενδεχομένως η οικονομία να τείνει προς την ύφεση, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. Εν τω μεταξύ, χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς απέκλεισε κάθε προοπτική να αυξηθεί ο προϋπολογισμός με έκδοση νέου χρέους για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του περιβαλλοντικού πακέτου. «Μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας χωρίς νέο δανεισμό», επισήμανε σε δημοσιογράφους, κάτι το οποίο απαντά σε προηγούμενη δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου πως εξετάζεται η έκδοση ομολόγων. Παράλληλα, θα καταργηθεί από το 2021 και ο φόρος της ενοποίησης των Γερμανιών, ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ μετά την Πτώση του Τείχους και υποστήριξε την όλη διαδικασία μετάβασης. Το 2018 ο εν λόγω φόρος είχε αποφέρει στον κρατικό κορβανά περίπου 19 δισ. ευρώ, αλλά η σταδιακή κατάργησή του έχει προϋπολογισθεί και δεν θα οδηγήσει σε αύξηση δαπανών και έλλειμμα.

Ωστόσο, και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Αγκελα Μέρκελ και εκτός ακούγονται ολοένα και πιο έντονα φωνές κυρίως από ορισμένα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες ειδικά όσον αφορά τις πρωτοβουλίες για μετριασμό των επιπτώσεων από την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη διεκπεραίωση έργων για ανανέωση υποδομών. Ωστόσο, η ίδια η καγκελάριος και οι συνεργάτες της δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από τη γραμμή για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

«Το παιχνίδι αναμένεται να αλλάξει όχι με τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, αλλά από τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης», παρατηρεί ο Κάρστεν Μπρέσκι, ανώτατος οικονομολόγος της ING-Diba. «Θα πρέπει να δράσουν, ώστε με δημοσιονομικές παρεμβάσεις να τονώσουν την εθνική οικονομία και να αναπτύξει ταχύτερο ρυθμό». Το δεύτερο τρίμηνο, όπως προσέθεσε ο ίδιος, το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο, όπως και το πρώτο, ενώ άλλοι συνάδελφοί του, που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg, εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι και κάνουν λόγο για συρρίκνωση 0,1%, ενώ και η ίδια η Bundesbank, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, προβλέπει για το σύνολο του έτους ανάπτυξη 0,6%, η οποία είναι η χαμηλότερη από το 2013. Τέλος, όπως αναφέρεται στο Bloomberg, εάν διοχετευόταν ρευστότητα από την κυβέρνηση, θα μπορούσε να στοχεύσει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών από το σιδηροδρομικό δίκτυο και τους συρμούς που καθυστερούν, έως την ανομοιογενή σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή