Το 20% της ινδικής Reliance Industries εξαγοράζει η Aramco

Το 20% της ινδικής Reliance Industries εξαγοράζει η Aramco

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Aramco, ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της πολιτικής απεξάρτησής της από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, επεκτείνεται στον τομέα της διύλισης, υποβάλλοντας πρόταση  εξαγοράς μεριδίου 20% της ινδικής εταιρείας διύλισης και πετροχημικών Reliance Industries. Στην περίπτωση που οι δύο εταιρείες έρθουν σε συμφωνία, το κόστος για την Aramco θα αγγίξει τα 75 δισ. δολάρια συμπεριλαμβανομένου του χρέους, σημειώνοντας δηλαδή την ακριβότερη συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ.

Η κίνηση της Aramco να καταθέσει πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον ινδικό όμιλο διύλισης και πετροχημικών είναι απολύτως εναρμονισμένη με τη στρατηγική που ακολουθεί η εταιρεία το τελευταίο έτος. Η κρατική Aramco έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέσα στο 2020-2021.

Προσπαθώντας να προσελκύσει περισσότερους ξένους επενδυτές και να διασφαλίσει έναν βαθμό σταθερότητας, η Aramco αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός του πετρελαίου, ώστε να αποσυνδεθεί από τις απότομες αυξομειώσεις των τιμών του βαρελιού. Με τον τρόπο αυτό περιορίζει και το περιθώριο ζημίας, την οποία προκαλεί το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα η Ινδία, όπου η ζήτηση για πετρέλαιο και πετροχημικά αυξάνεται ραγδαία, προσφέρει γόνιμο έδαφος για την εφαρμογή της πολιτικής της Aramco.

«Εχουμε αναπτύξει την ήδη μακροχρόνια σχέση μας, των δύο δεκαετιών, η οποία βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Τώρα πρόκειται για μία συνεργασία με δυνατότητα ανάπτυξης για πολλά χρόνια ακόμα», δήλωσε ο Μουκές Αμπάνι, πρόεδρος της ινδικής εταιρείας διύλισης και πλουσιότερος άνδρας της Ινδίας.

Μέρος της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2020, είναι η παροχή 500.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως από την Aramco στη Reliance Industries, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. «Σηματοδοτείται η τέλεια συνεργασία μεταξύ του μεγαλύτερου πετρελαιοπαραγωγού παγκοσμίως και του μεγαλύτερου ομίλου διύλισης και πετροχημικών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμπάνι, σύμφωνα με το Bloomberg. Ως προοίμιο για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, η Aramco ξεκίνησε από το 2018 να δημοσιεύει τα οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία αποδεικνύουν ηχηρά ότι πρόκειται για την πιο κερδοφόρο εταιρεία στον κόσμο. Τα οικονομικά αποτελέσματα, όμως, του πρώτου εξαμήνου του 2019 δείχνουν πτώση στα καθαρά κέρδη της εταιρείας της τάξεως του 12% σε ετήσια βάση, από 53 δισ. δολάρια στα 46,9 δισ. δολάρια. Επίσης, σημειώθηκε πτώση των εσόδων από 167,68 δισ. δολάρια στα 163,88 δισ. δολάρια.

Η Aramco απέδωσε εν μέρει την ευθύνη στη μείωση της μέσης τιμής του αργού κατά 4% την ίδια περίοδο από 69 δολάρια ανά βαρέλι στα 66 δολάρια ανά βαρέλι. Επιπλέον, όπως μεταδίδει το Reuters, η Aramco δικαιολόγησε τη μείωση των εσόδων με την αύξηση του κόστους παραγωγής και μεταποίησης. Η απομείωση της αξίας των κεφαλαίων και η αύξηση των δαπανών στις επενδύσεις επίσης συνέβαλαν στη μείωση των εσόδων της εταιρείας.

Οι απώλειες της Aramco θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες εάν δεν μειωνόταν ο φόρος επί των εσόδων. Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας, η μείωση της φορολογίας εξασφάλισε στην Aramco 2,62 δισ. δολάρια. Απώτερος στόχος της πετρελαϊκής εταιρείας είναι σχεδόν να τριπλασιάσει την παραγωγή χημικών σε 34 εκατ. τόνους μέχρι το 2030, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Reuters. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη απόδειξη των βλέψεων του Ριάντ, ότι η Aramco όχι απλώς θα επιβιώσει στην ενδεχόμενη μείωση ζήτησης του αργού, αλλά και θα εξακολουθήσει να είναι η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρος πετρελαϊκή εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή