Πιθανότητες 75% για νέα στάση πληρωμών στην Αργεντινή

Πιθανότητες 75% για νέα στάση πληρωμών στην Αργεντινή

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες η έντονη αντίδραση της αγοράς στο αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών στην Αργεντινή. Το νόμισμα της χώρας, το πέσο, τα ομόλογά της και οι μετοχές της υποχωρούσαν για δεύτερη ημέρα σε μια συντονισμένη πτώση που δεν έχει γνωρίσει η Αργεντινή μετά την πτώχευσή της το 2001.

Αιτία είναι η ανησυχία των επενδυτών για το ενδεχόμενο νέας στάσης πληρωμών από το Μπουένος Αϊιρες, επιστροφής στις πολιτικές που είχε εφαρμόσει παλαιότερα η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες Κίχνερ και επαναδιαπραγμάτευσης του δανείου, ύψους 57 δισ. δολαρίων, που έχει συνάψει το Μπουένος Αϊρες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η διαφαινόμενη ήττα του φιλελεύθερου προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι και η προοπτική να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο αντίπαλός του, Αλμπέρτο Φερνάντες, και το κόμμα της πρώην προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ, δεν προκαλεί μόνον τριγμούς στις αγορές. Εντείνονται, παράλληλα, οι πιέσεις στον επίδοξο διάδοχο του Μάκρι να διασαφηνίσει το οικονομικό πρόγραμμα που σκοπεύει να εφαρμόσει καθώς έως τώρα είχε περιοριστεί να επικρίνει τη φιλελεύθερη πολιτική του Μάκρι και τη σκληρή λιτότητα που του επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το πέσο Αργεντινής κυμαινόταν χθες στα 59 πέσος ως προς ένα δολάριο έχοντας σημειώσει υποχώρηση κατά 9,32%, καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν το ενδεχόμενο να επιστρέψει το Μπουένος Αϊρες στον παρεμβατισμό της οικονομικής πολιτικής που είχε εφαρμόσει παλαιότερα η κυβέρνηση Κίρχνερ. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της Αργεντινής, σημείωσαν ελαφρά ανάκαμψη στην αρχή της συνεδρίασης, για να συνεχίσουν αργότερα την ελεύθερη πτώση τους. Και βέβαια, τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσης (CDs) καταδεικνύουν πως η αγορά δίνει 75% πιθανότητα σε μια νέα στάση πληρωμών από πλευράς του Μπουένος Αϊρες. Η πρώτη αντίδραση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ήταν να επαναφέρει τα επιτόκια του πέσο στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 74% και να προχωρήσει σε παρέμβαση στην αγορά με μαζικές πωλήσεις δολαρίων για να στηρίξει το νόμισμα. Δεν πέτυχε, ωστόσο, να ανακόψει την ελεύθερη πτώση των περιουσιακών στοιχείων της Αργεντινής.

«Η αγορά πιστεύει πως ο Φερνάντες θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, θα επιβάλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου και θα επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα με το ΔΝΤ», δήλωσε στο Reuters ο Κλάουντιο Ιριγκόγεν της Bank of America Merrill Lynch. Αλλοι αναλυτές επισημαίνουν πως η ακρότητα στην αντίδραση της αγοράς σχετίζεται και με το γενικότερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς εν μέσω εμπορικού πολέμου, πολιτικών ταραχών στο Χονγκ Κονγκ και επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Οπως, πάντως, υπογραμμίζει ο Μάικλ Εβρι, αναλυτής της Rabobank, «το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι αγορές είναι μία ακόμα ήττα φιλελεύθερης κυβέρνησης και ένα ακόμη κόμμα λαϊκιστών στην εξουσία». Αναλυτές του Bloomberg, βέβαια, τονίζουν πως τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν ότι ο Φερνάντες θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις 27 Οκτωβρίου. Εντείνουν, όμως, την πίεση στον Φερνάντες να διασαφηνίσει το οικονομικό του πρόγραμμα. «Περιμένουμε να πει κάποιο μήνυμα που θα ηρεμήσει τις αγορές», τόνισε χθες ο Ματίας Καρουγκάτι, οικονομολόγος στη συμβουλευτική Management & Fit στο Μπουένος Αϊρες.

Oικονομικό  συμβόλαιο

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες, που εκπροσωπεί τη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος των περονιστών, δήλωσε χθες πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Μάκρι την οποία έχει επικρίνει για τη φιλική προς την αγορά στρατηγική της. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, άλλωστε, χθες απέδωσε τη βίαιη αντίδραση των αγορών σε λάθη της κυβέρνησης Μάκρι, τονίζοντας πως είχε εκδώσει υπερβολικά μεγάλο νέο χρέος.  Στην προεκλογική του εκστρατεία έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του δανείου ύψους 56 δισ. δολαρίων που έχει συνάψει η Αργεντινή με το ΔΝΤ. Εχει επίσης μιλήσει για ένα οικονομικό και κοινωνικό συμβόλαιο με το οποίο θα επιχειρήσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που καλπάζει στο 55%. Δεν έχει, ωστόσο, διευκρινίσει με ποια μέτρα σκοπεύει να το επιτύχει. Εχει αρκεστεί να δεσμευθεί ότι δεν προτίθεται να επαναφέρει τους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου.

Σχολιάζοντας τις αναταράξεις στις αγορές, τόνισε πως το κόμμα του «δεν υπήρξε ποτέ παράλογο όταν βρισκόταν στην εξουσία». Οι επενδυτές, ωστόσο, εκφράζουν φόβους πως θα εφαρμόσει πολιτικές ανάλογες με εκείνες της Κριστίνα Κίρχνερ που είχε κρατικοποιήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία, είχε επιβάλει περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίου και παρουσίαζε αλλοιωμένα τα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία της χώρας. Μεταξύ επενδυτών επικρατεί, άλλωστε, ανησυχία πως αν αναδειχθεί σε νικητή των εκλογών, η εξουσία θα βρίσκεται στην πραγματικότητα στα χέρια της Κριστίνα Κίρχνερ. Σημειωτέον ότι μέχρι τον Μάιο ο Φερνάντες δεν εμφανιζόταν καν στις προεκλογικές συζητήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή