ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: Δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα στήριξης

merkel-den-prokeitai-na-lifthoyn-metra-stirixis-2332888

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ διεμήνυσε χθες ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπισθεί η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, αν και, όπως προσέθεσε, στόχος του Βερολίνου είναι να εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα οι δημόσιες επενδύσεις. Και αυτές οι δηλώσεις συμπίπτουν με έρευνα του έγκριτου ερευνητικού ινστιτούτου ZEW,  όπου φάνηκε ότι το κλίμα μεταξύ των Γερμανών επενδυτών έχει επιδεινωθεί πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν, εξαιτίας της αβεβαιότητας του Brexit και των συνεπειών του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Τον Αύγουστο, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε δραστικά στις -44,1 μονάδες εν συγκρίσει με τις -24,5 τον Ιούνιο και τις -28,5 μονάδες των προβλέψεων. Αλλωστε, όπως επισημαίνει στο Ρόιτερς και ο πρόεδρος του ZEW,  Αχίμ Βάμπαχ, η έρευνα αποτυπώνει επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας. Σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για την ανάπτυξη β΄ τριμήνου, ενώ η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα  της Γερμανίας, και ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα υπάρξει συρρίκνωση κατά 0,1%. 

Επειτα από αδιάλειπτη δεκαετή ανάπτυξη η Γερμανία λίγο έλειψε το 2018 να περιπέσει σε τεχνική ύφεση. Αν  το φετινό β΄ τρίμηνο περισταλεί κατά 0,1%, όπως προβλέπεται, τότε θα σημάνει μια δραστική αντιστροφή από την αύξηση του 0,4% του α΄ τριμήνου αλλά και μια σημαντική απόκλιση από το 0,2%, τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης εν συνόλω. Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν πέρυσι κατά 8% και η βιομηχανική παραγωγή κατά 5,2%. «Εάν οι επιχειρήσεις αναμένουν χειροτέρευση του επενδυτικού κλίματος, σταματούν τις παραγγελίες εξαρτημάτων και περιορίζουν τα αποθέματά τους. Αυτό είναι και το πρώτο σημάδι αδυναμίας της οικονομίας», παρατηρεί στους Financial Τimes ο Ούλριχ Ακερμαν, γενικός διευθυντής τμήματος διεθνούς εμπορίου στην Ενωση Μηχανοκατασκευαστικών Εταιρειών της Γερμανίας. Μέχρι σήμερα, βέβαια, πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί την εξασθένηση.

«Οι υπηρεσίες, ο δημόσιος τομέας και η αγορά στέγης εμφανίζουν ζωηρή ανάπτυξη, η απασχόληση ενισχύεται, οπότε δεν μοιάζει να είναι σοβαρό το ζήτημα», επισημαίνει ο Κλάους Γκίντερ Ντόιτς, διευθυντής ερευνών και βιομηχανικής και οικονομικής πολιτικής στην Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών.  Hδη, υπάρχουν, ωστόσο, σημάδια εξάπλωσης της αποδυνάμωσης με τις μόλις 1.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο έναντι του μέσου όρου των 44.000 θέσεων την τελευταία 5ετία. «Η κυβέρνηση εξετάζει την κατάσταση με περίσκεψη, διότι η επιδείνωση είναι ταχύτερη της αναμενόμενης και εκτιμώ πως θα δώσει έμφαση στη δημοσιονομική πολιτική», λέει ο κ. Ντόιτς.