«Γκουρού» έχασε 1,8 δισ. δολάρια σε μία ημέρα λόγω Αργεντινής

«Γκουρού» έχασε 1,8 δισ. δολάρια σε μία ημέρα λόγω Αργεντινής

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδείχθηκε σε «γκουρού» των επενδύσεων και προβεβλημένο επενδυτή αναδυόμενων αγορών επειδή εν τω μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τόλμησε να τοποθετηθεί σε περιουσιακά στοιχεία χωρών σε κρίση, όπως ήταν τότε η Ουγγαρία, η Ιρλανδία και η Νιγηρία. Τώρα, όμως, έχασε 1,8  δισ. δολάρια σε μία ημέρα εξαιτίας της μεγάλης πτώσης που σημείωσαν τη Δευτέρα οι τίτλοι της Αργεντινής. Ο λόγος, για τον Μάικλ Χάζενσταμπ, επενδυτή των αναδυόμενων αγορών και προβεβλημένο διαχειριστή κεφαλαίων στην επενδυτική Franklin Templeton της Καλιφόρνιας.

Ο Χάζενσταμπ ήταν από τους κυριότερους πιστωτές της Αργεντινής καθώς έχει αγοράσει μεγάλο όγκο αργεντίνικων ομολόγων, ενώ έξι από τα επενδυτικά οχήματα της Franklin Templeton είχαν πολύ μεγάλη έκθεση στη χώρα. Ετσι, με την πτώση που σημείωσαν οι αργεντίνικοι τίτλοι μετά τις προκριματικές εκλογές της Κυριακής και τη διαφαινόμενη ήττα του φιλελεύθερου Μαουρίσιο Μάκρι, τα έξι αυτά funds σημείωσαν μεγάλες ζημίες. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η πτώση των τίτλων της Αργεντινής επέτεινε τη γενικότερη υποχώρηση νομισμάτων και ομολόγων αναδυόμενων αγορών, που έφτασε συνολικά πάνω από το 1% τη Δευτέρα. Για τις απώλειες της εταιρείας ενδεικτικά να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar, το όχημα της Templeton που επενδύει σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών με έκθεση στο αργεντίνικο χρέος πάνω από 10% υποχώρησε τη Δευτέρα 3,5%, χάνοντας περίπου 400 εκατ. δολάρια.

Ενα άλλο fund της Templeton με έκθεση 6% σε μετοχές της Αργεντινής σημείωσε πτώση 2,5% και κατέγραψε ζημίες ύψους περίπου 440 εκατ. δολαρίων. Ειδικότερα, το fund της Templeton που διαχειρίζεται ο Χάζενσταμπ σημείωσε πτώση 1,8% και κατέγραψε ζημίες ύψους 592 εκατ. δολαρίων. Τρία άλλα funds που διαχειρίζεται από κοινού με άλλους επενδυτές, και έχουν μεγάλη έκθεση σε ομόλογα της Αργεντινής, κατέγραψαν απώλειες που άγγιξαν τα 32 εκατ. δολάρια. Η Templeton κατέγραψε ίσως τις μεγαλύτερες απώλειες από όλες τις επενδυτικές με μεγάλη έκθεση στην Αργεντινή, αλλά δεν ήταν η μοναδική. Ανάλογες απώλειες σημείωσαν επενδυτικά funds που διαχειρίζεται ο όμιλος Ashmore Group, καθώς και ο επενδυτικός κολοσσός της Fidelity. Οπως, άλλωστε, τονίζει το Bloomberg, ανάμεσα στις επενδυτικές με μεγάλη έκθεση σε ομόλογα Αργεντινής σε δολάριο συγκαταλέγονται οι BlackRock, T Rowe Price και Pimco.

Οι απώλειες για επενδυτικές με μεγάλη έκθεση σε τίτλους της Αργεντινής συνεχίζονται, ακολουθώντας την πτώση τους, έστω κι αν από την Τρίτη και μετά δεν είναι εξίσου θεαματική. Σε ό,τι αφορά τον Μάικλ Χάζενσταμπ, έχει επενδύσει στις αναδυόμενες αγορές πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και μάλιστα στοιχηματίζοντας στην άνοδο των οικονομιών αυτών. Το 2012 το επενδυτικό κεφάλαιό του, το Templeton Global Bond Fund,  σημείωσε μια εντυπωσιακή απόδοση 16,2% και τα περιουσιακά του στοιχεία αυξήθηκαν σημαντικά φτάνοντας το 2014 στο ιστορικό του ρεκόρ των 73 δισ. δολαρίων. Εκτοτε, όμως, τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται μειώθηκαν κατά το ήμισυ και η απόδοσή του την τελευταία πενταετία περιορίστηκε στο 1,5%. Αιτία ήταν τα στοιχήματά του σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019 η Franklin Templeton σημείωσε εκροές κεφαλαίων ύψους 11,7 δισ. δολαρίων από τα αμοιβαία κεφάλαιά της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή