Τραμπ: Με δικούς μας όρους συμφωνία με την Κίνα

Τραμπ: Με δικούς μας όρους συμφωνία με την Κίνα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί και Κινέζοι διαπραγματευτές συνεχίζουν τις «παραγωγικές» διαπραγματεύσεις και αναμένεται να συναντηθούν τον Σεπτέμβριο, υποστήριξε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύονταν σημαντικά, χθες, χάρη στην είδηση ότι το Πεκίνο θα πάρει μέτρα ώστε να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών του εφέτος και το 2020.

«(Τον) Σεπτέμβριο, η συνάντηση εξακολουθεί να ισχύει εξ όσων γνωρίζω, αλλά νομίζω πως πιο σημαντικό είναι ότι συνομιλούμε μέσω τηλεφώνου και έχουμε πολύ παραγωγικές συζητήσεις», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους. Εξήγησε ότι οι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν «πολύ καλή συνομιλία» νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προτού αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση να αναβάλει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου την επιβολή επιπλέον δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 150 δισ. δολαρίων ετησίως. Παρ’ όλα αυτά το Πεκίνο επανέλαβε, χθες, ότι θα προχωρήσει σε οικονομικά αντίποινα για τους επιπλέον δασμούς που θα επιβάλει την 1η Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Τραμπ σε εισαγωγές από την Κίνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, οι νέοι δασμοί που έχει ανακοινώσει η αμερικανική κυβέρνηση παραβιάζουν την συμφωνία που είχαν συνάψει τον Ιούνιο ο Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, η οποία προέβλεπε την επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Τραμπ ελπίζει να επανεκλεγεί το 2020 και έχει καταστήσει την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και τη διατήρηση σκληρής στάσης απέναντι στην Κίνα βασικά στοιχεία της προεκλογικής του εκστρατείας, τη στιγμή που ο εμπορικός πόλεμος απειλεί όλο και περισσότερο την αμερικανική οικονομία με ύφεση τους επόμενους μήνες. Μιλώντας, χθες, σε ραδιοφωνικό σταθμό του Νιου Χάμσαϊρ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα βασίζεται στους όρους που θα θέσουν οι ΗΠΑ. «Η Κίνα θα ήθελε πολύ, ειλικρινά, να κλείσουμε συμφωνία, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με τους κατάλληλους όρους. Θα πρέπει η συμφωνία να γίνει με τους δικούς μας όρους. Διαφορετικά, ποιο το νόημα», αναρωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ισως το ίδιο να αναλογίζεται και το Πεκίνο, το οποίο ετοιμάζει και άλλα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και διατηρεί σκληρή ρητορική έναντι των ΗΠΑ. Σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε χθες στη «Λαϊκή Ημερησία», δηλαδή την επίσημη εφημερίδα του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος, αναφέρεται πως: «Απ’ ό,τι φαίνεται γνωρίζουν πως θα βρεθούν σε αδιέξοδο και θα χτυπήσουν σε τοίχο κάποια στιγμή, οπότε τώρα επιβραδύνουν τον ρυθμό (επιβολής κυρώσεων) και καθυστερούν το πλήγμα. Μην αλλάζοντας στάση, στο τέλος θα χτυπήσουν στον τοίχο και θα σπάσουν τα κεφάλια τους», αναφέρει η κινεζική εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή