ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρό πακέτο στήριξης της οικονομίας ετοιμάζει η ΕΚΤ

ischyro-paketo-stirixis-tis-oikonomias-etoimazei-i-ekt-2333234

Ενα «γενναίο πακέτο στήριξης» της Ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει αγορές ομολόγων και μειώσεις επιτοκίων και θα υπερβεί τις προσδοκίες των επενδυτών, ετοιμάζει για τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τράπεζα δεσμεύθηκε την Παρασκευή διά στόματος του Ολι Ρεν, μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, επικεφαλής του Τράπεζας της Φινλανδίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προσδοκίες που ενέπνευσε στην αγορά ο απερχόμενος πρόεδρος της τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην τελευταία συνεδρίασή της. Ο κ. Ρεν επικαλέστηκε την επιδείνωση που παρουσιάζει το διεθνές περιβάλλον τους τελευταίους μήνες. Οι προσδοκίες αυξάνονται, έτσι, εν μέσω αρνητικής συγκυρίας, καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία κατατείνουν σε επικείμενη ύφεση στη Γερμανία και επιβράδυνση στην Κίνα.

«Είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε τον Σεπτέμβριο μια ουσιαστική δέσμη μέτρων που θα έχει αντίκτυπο», τόνισε ο κ. Ρεν μιλώντας από το γραφείο του στο Ελσίνκι. Αναφέρθηκε ειδικότερα σε «ουσιαστικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και σε μειώσεις επιτοκίων, που θα υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις των αγορών.

Προσέθεσε μάλιστα πως, «όταν πρέπει να συνεργαστεί κανείς με τις χρηματαγορές, συχνά είναι καλύτερα να υπερκαλύπτει τις προσδοκίες παρά να προσφέρει λιγότερα από όσα περιμένουν». Αναλυτές επισημαίνουν πως ο κ. Ρεν ανέβασε τον πήχυ με τις δηλώσεις του και πιθανώς θα επηρεάσει την τελική δέσμη μέτρων. Σύμφωνα μάλιστα με τον Φρέντερικ Ντουκροζέτ, οικονομολόγο στην Pictet Wealth Management στη Γενεύη, εντείνει έτσι την πίεση προς οποιοδήποτε στέλεχος της ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά το ύψος και την ποιότητα των νέων μέτρων στήριξης.

Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο εν λόγω αναλυτής εξέφρασε την εκτίμηση πως τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά περισσότερο από όσο προέβλεπαν μέχρι πρόσφατα οι αγορές. Εως τώρα οι εκτιμήσεις συνέκλιναν σε μείωση επιτοκίων κατά 0,1 εκατοστιαία μονάδα και τώρα πιθανολογείται μείωση κατά 0,2 εκατοστιαίας μονάδας. Βάσει των όσων έχει δηλώσει ο Μάριο Ντράγκι, άλλωστε, έχει επικρατήσει η προσδοκία πως η ΕΚΤ θα θέσει εκ νέου σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που διέκοψε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και θα θέσει σε εφαρμογή νέο με μηνιαίες αγορές τίτλων πιθανώς αξίας 50 δισ. ευρώ.

Οι δηλώσεις του κ. Ρεν οδήγησαν άμεσα σε υποχώρηση τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση του δεκαετούς της Γερμανίας να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό και συγκεκριμένα στο -0,688% ενώ του ιταλικού δεκαετούς στο 1,375%. 

Ο κ. Ρεν προσέθεσε, άλλωστε, πως η τράπεζα θα προσφέρει στις ευρωπαϊκές τράπεζες μακροπρόθεσμα δάνεια με ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους από αυτούς που ίσχυαν έως τώρα. Προσανατολίζεται δηλαδή στο να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο των δανείων αυτών ή να παρατείνει τη διάρκειά τους. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως μια δέσμη διάφορων μέτρων «έχει σαφώς ισχυρότερο αντίκτυπο από μια ακολουθία μέτρων», καθώς τα μέτρα συνδυάζονται μεταξύ τους. Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να τονίσει ότι το κατά πόσον θα προχωρήσει η ΕΚΤ σε αγορές τίτλων και τι είδους, θα εξαρτηθεί από την εκτίμηση της ΕΚΤ για την τρέχουσα κατάσταση. 

Επιδείνωση στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τον κ. Ολι Ρεν, ευρύτατο φάσμα κινδύνων απειλεί την οικονομία της Ευρωζώνης όπως η πολιτική κρίση στην Ιταλία, η επιβράδυνση της Κίνας  αλλά και η αβεβαιότητα που περιβάλλει γενικότερα την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Ο κ. Ρεν εξέφρασε την εκτίμηση πως «έχει επιδεινωθεί η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα στους τελευταίους δύο μήνες» και προσέθεσε πως η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος «δικαιολογεί τη λήψη περαιτέρω μέτρων, αυτό δηλαδή που σκοπεύουμε να κάνουμε τον Σεπτέμβριο».

Σημειωτέον ότι ο κ. Ρεν υπήρξε επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών της Ε.Ε. για μεγάλο χρονικό διάστημα και διατήρησε αυτό το χαρτοφυλάκιο στη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Θεωρήθηκε προσφάτως ο επικρατέστερος υποψήφιος για διάδοχος του κ. Ντράγκι του οποίου η θητεία στο τιμόνι της ΕΚΤ λήγει το φθινόπωρο. Η υποψηφιότητά του αποσύρθηκε, όμως, γρήγορα, καθώς επικράτησε η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ, ώς τώρα επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας. Ο κ. Ρεν δεν παύει, όμως, να είναι από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της ΕΚΤ και οι εκτιμήσεις που εξέφρασε έχουν ιδιαίτερο βάρος και να αντανακλούν απόψεις που τείνουν να κυριαρχήσουν μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της τράπεζας.