Το Βερολίνο «αλλάζει το παιχνίδι» στις αγορές

Το Βερολίνο «αλλάζει το παιχνίδι» στις αγορές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν πως στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα ληφθούν μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Παράλληλα με την προσδοκία για την «ισχυρή δέσμη μέτρων» που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, την αισιοδοξία στην αγορά έχει ενισχύσει η διαφαινόμενη πρόθεση του Βερολίνου να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική του ώστε να αποφύγει την ύφεση. Ανάμεσα στις μετοχές που σημείωσαν μεγάλα κέρδη μόλις διέρρευσε ότι το Βερολίνο θα εκδώσει χρέος ήταν οι Lloyds και Barclays.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, που σημείωνε απώλειες από τις αρχές Αυγούστου εν μέσω ανησυχίας για το ενδεχόμενο νέας ύφεσης, έκλεισε χθες με άνοδο 1,2%, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά εξαμήνου, στα οποία είχε υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 1,32%, ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 1,34%, ο FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 1,93% και ο IBEX 35 της Μαδρίτης με κέρδη 0,73%. «Είναι η συνέχεια των όσων είδαμε την Παρασκευή», σχολίασε μιλώντας στο Reuters ο Κάρστεν Μπρέσκι, οικονομολόγος του γερμανικού ινστιτούτου ING. Οπως τόνισε ο ίδιος, ειδήσεις όπως αυτή, ότι το Βερολίνο θα χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και θα εκδώσει νέο χρέος, «αποτελούν τον παράγοντα που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι».

Σε ό,τι αφορά τον FTSE 100 του Λονδίνου, έκλεισε με κέρδη 1,02%, έχοντας πάρει ώθηση από την άνοδο μετοχών πετρελαϊκών και τραπεζών με μεγάλη έκθεση στην Ασία. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Πεκίνου να λάβει μέτρα ώστε να παραμείνει χαμηλό το κόστος δανεισμού των κινεζικών επιχειρήσεων. Ενδεικτική ήταν η άνοδος κατά περίπου 2% που σημείωσαν οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών της Shell και της BP. Τους έδωσαν ώθηση οι τιμές του πετρελαίου που κινήθηκαν χθες ανοδικά, καθώς είχε προηγηθεί το Σάββατο επίθεση σε πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας. Ετσι το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν το βράδυ στα 55,95 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 59,58 δολάρια το βαρέλι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή