Σε τιμή-ρεκόρ πωλήθηκε η Aston Martin του Τζέιμς Μποντ

Σε τιμή-ρεκόρ πωλήθηκε η Aston Martin του Τζέιμς Μποντ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία Aston Martin ξεχωριστή από κάθε άλλο αυτοκίνητο πωλήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε δημοπρασία στις ΗΠΑ έναντι 5,8 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για αυτοκίνητο του Τζέιμς Μποντ. Αρκετά λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η συγκεκριμένη ασημί DB5 διαθέτει αναδιπλούμενα πολυβόλα, ειδικό εξάρτημα στους τροχούς που σκίζει τα λάστιχα άλλων αυτοκινήτων, περιστρεφόμενες πινακίδες κυκλοφορίας και παρ’ όλα αυτά μπορεί να οδηγηθεί νόμιμα στον δρόμο. «Ενα αυτοκίνητο κατάλληλο για μυστικό πράκτορα… ή για σοβαρό συλλέκτη Aston Martin», όπως αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s.

Η DB5, που πωλήθηκε στο Μόντερεϊ της Καλιφόρνιας, είχε κατασκευαστεί από την Aston Martin προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τους παραγωγούς του Μποντ για την προώθηση ταινιών. Ο σχεδιασμός της βασίζεται στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Σον Κόνερι το 1964 στην ταινία «Goldfinger», αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί στα γυρίσματα της ταινίας. Το γεγονός αύξησε την τιμή πώλησης της DB5, διότι ο κινητήρας της και τα πρόσθετα στοιχεία που είχε (δηλαδή τα διάφορα όπλα και συσκευές που χρησιμοποιούσε ο Μποντ για να ξεφύγει από αντιπάλους του) είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η DB5 που είχε χρησιμοποιηθεί στην ταινία Goldfinger είχε πωληθεί πριν από εννέα χρόνια στο Λονδίνο έναντι 3,2 εκατ. ευρώ. Στην ταινία «Goldfinger» η DB5 διέθετε αλεξίσφαιρα παράθυρα, ραντάρ παρακολούθησης στόχων και τη σχετική οθόνη απεικόνισης, συσκευή που δημιουργούσε προπέτασμα καπνού, συσκευή απελευθέρωσης λαδιών στον δρόμο και εκτινασσόμενο κάθισμα (ας προσέχουν όσοι κάθονται στη θέση του συνοδηγού). Ορισμένες από αυτές τις συσκευές εξακολουθούν να λειτουργούν, αν και τα αναδιπλούμενα πολυβόλα που βρίσκονται τοποθετημένα στους εμπρός προφυλακτήρες κάνουν απλώς θόρυβο.

Η «μάχη» για την απόκτηση της μοναδικής αυτής DB5 διήρκεσε 4,5 λεπτά και σε αυτήν έλαβαν μέρος έξι άτομα, με το αυτοκίνητο να πωλείται τελικά σε ανώνυμο πλειοδότη που βρισκόταν στην αίθουσα δημοπρασιών.

Τα διάφορα όπλα και εργαλεία που διαθέτει η DB5 του Τζέιμς Μποντ είχαν σχεδιαστεί από τον μακαρίτη Τζον Στίαρς, που ήταν ο τεχνικός ειδικών εφέ της ταινίας και ο οποίος είχε επισκεφθεί το εργοστάσιο της Aston Martin το 1963. Η εταιρεία είχε κατασκευάσει δύο τροποποιημένες DB5 ώστε να χρησιμοποιηθούν στην ταινία, μία για τις σκηνές καταδίωξης και οδήγησης και μία για εσωτερικές λήψεις και κοντινά πλάνα. Η DB5 διέθετε επίσης τηλέφωνο που επέτρεπε στον Μποντ να επικοινωνεί με την MI6.

Η επιτυχία της ταινίας «Goldfinger» είχε προκαλέσει μεγάλη αύξηση πωλήσεων αυτοκινήτων Aston Martin. Η εταιρεία παραγωγής Eon Production είχε τροποποιήσει δύο ακόμη αυτοκίνητα DB5 και τα είχε στείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχαν χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της επόμενης ταινίας του Τζειμς Μποντ, «Thunderball», που είχε κυκλοφορήσει το 1965.

Ο Σον Κόνερι, 88 ετών σήμερα, δήλωσε ότι ακόμη θυμάται την DB5 της ταινίας να σκίζει τα ελαστικά των αντιπάλων του, αλλά και την εκστρατεία προώθησης της ταινίας όπου χρησιμοποιούνταν οι δύο DB5 «που έχουν γίνει όλο και πιο εμβληματικές. Μάλιστα, αγόρασα σχετικά πρόσφατα και εγώ μια εξαιρετική DB5», είπε ο πλέον αγαπητός Τζέιμς Μποντ όλων των εποχών.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή