Στην έκδοση 30ετούς ομολόγου με μηδενικό επιτόκιο προχωρεί η Γερμανία

Στην έκδοση 30ετούς ομολόγου με μηδενικό επιτόκιο προχωρεί η Γερμανία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή δημοπρασία 30ετούς γερμανικού ομολόγου θα δώσει μια εικόνα του κλίματος στις αγορές και της αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου που επικρατεί, καθώς προσφέρει μηδενικό επιτόκιο μέχρι τον Αύγουστο του 2050, που είναι η ημερομηνία λήξεως. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι επενδυτές έχουν καταφύγει στις αγορές κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Ευρώπης εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί από τους εμπορικούς πολέμους του προέδρου Τραμπ και τον κίνδυνο ενός σκληρού Brexit.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι αποδόσεις σε κρατικά ομόλογα 16 τρισ. δολαρίων είναι ήδη αρνητικές. Ακόμη και το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας σε βάθος δεκαετίας βρίσκεται σήμερα στο μηδέν, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ακόμα και εκεί καταφύγιο. Προ δεκαετίας, οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί να επενδύσουν στις χώρες αυτές λόγω της κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη. Αν και σήμερα η γερμανική οικονομία έχει πληγεί από την πολιτική προστατευτισμού του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το περιβάλλον σταθερότητας και η δημοσιονομική πειθαρχία φαίνεται να καθησυχάζουν τους επενδυτές.

Το Βερολίνο στοχεύει στην άντληση 2 δισ. ευρώ από την έκδοση του 30ετούς ομολόγου. Χθες, οι αποδόσεις στα 30ετή, 10ετή και 5ετή κρατικά ομόλογα της Γερμανίας κινήθηκαν στο -018%, -0,69% και -0,91%, αντιστοίχως. Παραδόξως, η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν πως η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 0,1% κατά το β΄ τρίμηνο του 2019. Υπό αυτές τις συνθήκες, με τις εξαγωγές της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη να πλήττονται από τους εμπορικούς πολέμους του Τραμπ, το Βερολίνο δέχεται πιέσεις για να λάβει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, δηλαδή να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες. Ούτε αυτό, όμως, φαίνεται να πτοεί τους επενδυτές διότι, μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη.

Εντούτοις, η Pimco διατηρεί επιφυλάξεις για το ράλι στις τιμές των ομολόγων που οδηγούν σε αρνητικό πρόσημο τις αποδόσεις τους. Παρά την ευρύτερη διάθεση των επενδυτών να επωμιστούν κάποιο κόστος προκειμένου να διαφυλάξουν τα κεφάλαιά τους, ο επενδυτικός κολοσσός μείωσε έως έναν βαθμό την έκθεσή του σε αυτό το ράλι. Το Pimco Income Fund με ενεργητικό 128 δισ. δολ. είχε χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με ανταγωνιστές, καθώς τηρεί επιφυλακτική στάση αφού ακόμη και μια «υποτυπώδης εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε απότομη άνοδο των αποδόσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή