ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ΕΚΤ ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων στήριξης

H ΕΚΤ ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Δέσμη μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας και του πληθωρισμού συζήτησαν στη συνεδρίαση του Ιουλίου οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης όπως φαίνεται στα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν χθες. Με τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό να υποχωρούν σταθερά τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε αφήσει να εννοηθεί τον Ιούλιο ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει νέα μέτρα ακόμη και τον Σεπτέμβριο. Στο μεσοδιάστημα δημοσιεύθηκε σειρά αρνητικών οικονομικών δεδομένων που ενισχύει την ανάγκη για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου δείχνουν πως τα μέτρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν συνδυασμό μείωσης επιτοκίων δανεισμού, αγορές περιουσιακών στοιχείων, αλλαγή στην καθοδήγηση προς τους επενδυτές για το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού μελλοντικά και μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού στις τράπεζες της Ευρωζώνης.

«Εκφράστηκε η άποψη ότι θα πρέπει να εξεταστούν ως πακέτο οι διάφορες επιλογές, για παράδειγμα, συνδυασμός εργαλείων που να αλληλοσυμπληρώνονται σημαντικά», αναφέρεται στα πρακτικά. Πλέον οι επενδυτές περιμένουν μείωση του επιτοκίου δανεισμού για τα χρήματα που τοποθετούν οι εμπορικές τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα κατά 10 μονάδες βάσης (σήμερα το συγκεκριμένο επιτόκιο είναι -0,4%) και την υιοθέτηση νέου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση) στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης διαφώνησαν για το κατά πόσον θα πρέπει να ανέχεται η ΕΚΤ άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το 2% αν έχει προηγηθεί περίοδος κατά την οποία είχε βρεθεί σημαντικά κάτω από τον στόχο.