Ενισχύονται τα σημάδια ύφεσης στη Γερμανία

Ενισχύονται τα σημάδια ύφεσης στη Γερμανία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρησε ξανά η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γερμανία τον Αύγουστο, ενισχύοντας τους φόβους για ύφεση στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης ύστερα από την εξασθένηση της ανάπτυξης που σημειώθηκε το β΄ τρίμηνο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον έβδομο συναπτό μήνα που σημειώνεται συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου, με τις παραγγελίες των εργοστασίων να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας. Τα τελευταία δυσοίωνα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, της οποίας οι εξαγωγές έχουν πληγεί από τους εμπορικούς πολέμους των ΗΠΑ, ενισχύουν τα επιχειρήματα για τη λήψη μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν, επίσης, πως είναι επιτακτική η ανάγκη να δρομολογηθούν μέτρα στήριξης από το Βερολίνο, δηλαδή να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες η γερμανική κυβέρνηση. «Φαίνεται να μην κοιτάζουν αυτά τα στοιχεία», σχολίασε ο Κάρστεν Μπρένσκι, υπεύθυνος για τη γερμανική οικονομία στα γραφεία του ολλανδικού ομίλου NG στη Φρανκφούρτη. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει. Ολόκληρη η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα και χρειάζεται δημοσιονομικά μέτρα στήριξης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ας μη λησμονείται πως η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία υποχώρησε κατά  0,1% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, ενώ ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 1,7% τον Ιούλιο. Χθες, η IHS Markit ανακοίνωσε πως ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας εξακολούθησε να κυμαίνεται κάτω από τις 50 μονάδες επί ένα επτάμηνο, αν και ο σύνθετος δείκτης για την οικονομία διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 51,4 μονάδες από τις 50,9 μονάδες ένα μήνα πριν. «Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να κινείται σε δύο ταχύτητες, καθώς η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών καταφέρνει να αντισταθμίσει τη διολίσθηση της δραστηριότητας στα εργοστάσια», σχολίασε στο πρακτορείο Bloomberg o οικονομολόγος της IHS Markit, Φιλ Σμιθ. Ο Τζέιμι Ρας, οικονομολόγος του Bloomberg για την ευρωπαϊκή οικονομία, δίνει μια πιο απαισιόδοξη «ετυμηγορία». «Είναι λίγα τα σημάδια που δείχνουν να υπάρχει φως στο τούνελ για τη γερμανική οικονομία. Ελλοχεύει κίνδυνος να δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τις απειλές τους για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε. Μέσα στην εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε ξανά στην πιθανότητα να φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε, μια εξέλιξη που θα έχει βαριές επιπτώσεις στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή