Στο κόκκινο οι αγορές λόγω του εμπορικού πολέμου

Στο κόκκινο οι αγορές λόγω του εμπορικού πολέμου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμη μία φορά η κλιμάκωση του σινοαμερικανικού πολέμου οδήγησε χθες στο κόκκινο τα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν ανοίξει με άνοδο, καθώς οι επενδυτές προσέβλεπαν σε κάποια δήλωση του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της αμερικανικής Federal Reserve, για επικείμενες νέες μειώσεις των επιτοκίων του δολαρίου. Εκλεισαν όμως με απώλειες, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε ότι προβαίνει σε αντίποινα κατά των δασμών του Τραμπ και επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε το χρηματιστήριο του Μιλάνου στη χειμαζόμενη από πολιτική κρίση Ιταλία με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με πτώση 1,65%. Στη Γερμανία, άλλωστε, που διολισθαίνει σε ύφεση, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 1,15%. Επίσης, με τις ίδιες απώλειες έκλεισε ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού και με ελαφρά υποχώρηση 0,77% ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη. Η αμερικανική αγορά δέχθηκε, εξάλλου, περαιτέρω πλήγμα όταν ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ άφησε μεν ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια του δολαρίου αν το υπαγορεύσουν οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία, αλλά κάθε άλλο παρά δεσμεύθηκε για κάτι τέτοιο.

Το αρνητικό κλίμα επέτεινε, όμως, και η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, που χαρακτήρισε «εχθρό» τον Πάουελ και κάλεσε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα. Ετσι, το βράδυ οι βασικοί δείκτες S&P 500 και Dow Jones σημείωναν σημαντική υποχώρηση κατά 1,76% και 1,63% αντιστοίχως. Ορισμένοι αναλυτές χαρακτήρισαν την ομιλία Πάουελ το τελευταίο συμβάν που είχε ιδιαίτερη σημασία για τις αγορές στη διάρκεια του καλοκαιριού, που η Bank of America Merrill Lynch χαρακτήρισε «καλοκαίρι των ομολόγων». Και αυτό γιατί η ανησυχία για τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τον εμπορικό πόλεμο και τα πολλά μέτωπα γεωπολιτικών κινδύνων από το Ιράν μέχρι το Χονγκ Κονγκ έχει οδηγήσει τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων. Οπως επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch, στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών οι επενδυτές τοποθέτησαν 155 δισ. δολάρια σε ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή