Σε ηλικία 79 ετών απεβίωσε χθες ο βιομήχανος Ντ. Κόουκ

Σε ηλικία 79 ετών απεβίωσε χθες ο βιομήχανος Ντ. Κόουκ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε χθες ο Ντέιβιντ Κόουκ, ο οποίος, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Τσαρλς, δημιούργησε έναν από τους ισχυρότερους μη εισηγμένους βιομηχανικούς ομίλους στον κόσμο, καθιστώντας τους δύο από τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο 79χρονος δισεκατομμυριούχος ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τον κολοσσό Koch Industries και ανέπτυξε τεράστιο φιλανθρωπικό έργο με πλούσιες χορηγίες σε ιατρικά και πολιτισμικά ιδρύματα. Αν και ήταν φιλελεύθερος, υποστηρίζοντας τη χαμηλή φορολογία και το χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, δεν υπήρξε οπαδός του νυν Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. To ίδρυμα Americans for Porsperity των αδελφών Κόουκ έχει κάνει δωρεές σε υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τους επικριτές τους να υποστηρίζουν πως χρησιμοποιούσαν την πολιτική επιρροή τους για οικονομικά οφέλη. Ομως, οι αδελφοί Κοουκ εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση Τραμπ. Υπήρξαν, ωστόσο, αντίθετοι με τις θέσεις του τέως πρόεδρου των ΗΠΑ και μέλους του Δημοκρατικού Κόμματος Μπαράκ Ομπάμα.

Μέχρι και προ ενός έτους, ο Ντέιβιντ Κόουκ ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Koch Industries αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω της επιδείνωσης της υγείας του από τον καρκίνο. Ο αδελφός του Τσαρλς είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Η προσωπική περιουσία του καθενός υπολογίζεται στα 58,7 δισ. δολάρια, κατατάσσοντας τον Ντέιβιντ Κόουκ στην έβδομη θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο και τον Τσαρλς στην όγδοη, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του πρακτορείου Bloomberg. Το 1991, ο Ντέιβιντ Κόουκ είχε επιβιώσει από αεροπορικό δυστύχημα με 34 θύματα. Είχε δηλώσει επ’ αυτού ότι «ένιωσα πως ο Θεός μού χάρισε τη ζωή για έναν συγκεκριμένο λόγο. Από τότε προσπαθώ να το ανταποδώσει με καλές πράξεις». Είχε θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ το 1980 με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν να πρωταγωνιστεί στις εκλογές. Τότε η ρητορική των φιλελεύθερων κυριαρχούνταν από προτάσεις όπως η κατάργηση των φόρων εισοδήματος, του κατώτατου μισθού, των ρυθμιστικών αρχών του κράτους, του συνταξιοδοτικού  συστήματος, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA). Υπό τη διοίκηση των αδελφών Κόουκ, η Koch Industries ανέπτυξε δραστηριότητα στη διύλιση πετρελαίου, στην παραγωγή χημικών και βιοκαυσίμων, στη διαπραγμάτευση εμπορευμάτων και στην παραγωγή λιπασμάτων. 

Ο Ντέιβιντ Κόουκ διεγνώσθη με καρκίνο στον προστάτη το 1992. Εκτοτε δώρισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ιατρικά ιδρύματα ερευνών, συμπεριλαμβανομένου του ΜΥΤ και του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

Ο Ντέιβιντ Κόουκ  και ο αδελφός του Τσαρλς είχαν εμπλακεί σε οικογενειακή δικαστική διαμάχη όταν ο δίδυμος αδελφός του, Μπιλ, και ένας άλλος αδελφός, ο Φρέντερικ, τους κατηγόρησαν για απάτη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πατέρας τους, Φρεντ Κόουκ, ήταν βιομήχανος και μάλιστα είχε κατασκευάσει εργοστάσια στη Σοβιετική Ενωση του Στάλιν πριν ταχθεί κατά του κομμουνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή