Παραμένει ανοικτό το μέτωπο ΗΠΑ – Ιαπωνίας

Παραμένει ανοικτό το μέτωπο ΗΠΑ – Ιαπωνίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό παραμένει το εμπορικό μέτωπο που άνοιξαν οι ΗΠΑ και με την Ιαπωνία, καθώς δεν ευοδώθηκαν ακόμη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων. Υστερα από έναν χθεσινό μαραθώνιο συνομιλιών που διήρκεσε τέσσερις ώρες και που ακολούθησε πεντάωρες διαπραγματεύσεις την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιχαϊζερ και ο υπουργός Οικονομίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου πως οι δύο χώρες «έρχονται πιο κοντά» στην εύρεση λύσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα, η Ε.Ε. και η Ιαπωνία απεικονίζει μια μεγάλη ανισορροπία εις βάρος των συμφερόντων της αμερικανικής οικονομίας. Επίσης, οι ΗΠΑ στοχεύουν σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες υπό τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουασίγκτον φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες της σε μια εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, καθώς το κλίμα έχει οξυνθεί ιδιαιτέρως με την Κίνα και την Ε.Ε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί, ειδικότερα, να δοθεί μεγαλύτερη πρόσβαση από την Ιαπωνία σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα. Παράλληλα, επιδιώκει τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος στον κλάδο των αυτοκινήτων. Από την άλλη πλευρά, η Ιαπωνία θέλει να μειώσουν οι ΗΠΑ τους δασμούς στις εισαγωγές εξαρτημάτων αυτοκινήτων και άλλων βιομηχανικών προϊόντων. Ομως οι ΗΠΑ διστάζουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα αυτά.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ελπίζουν να έχουν ολοκληρωθεί οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου που έχει προγραμματιστεί η συνάντηση ανάμεσα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ.  Τραμπ, στις παρυφές της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή