Αυτοαναφλέγονται τα φωτοβολταϊκά της Tesla

Αυτοαναφλέγονται τα φωτοβολταϊκά της Tesla

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελον Μασκ και η Tesla, η καινοτόμος εταιρεία του παραγωγής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, δεν περνούν την καλύτερη περίοδό τους. Τις τελευταίες ημέρες γνωρίζουν αρνητική δημοσιότητα καθώς δύο κολοσσοί του λιανικού εμπορίου, η Walmart και η Amazon, κατηγορούν την Tesla για ελλιπείς ελέγχους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των φωτοβολταϊκών της, ορισμένα από τα οποία αυτοαναφλέγονται.

Σε ό,τι αφορά την Amazon, αναφέρει πως τον Ιούνιο του περασμένου έτους εκδηλώθηκε φωτιά σε μια από τις αποθήκες της στην περιοχή Ρέντλαντς της Καλιφόρνιας, η οποία οφειλόταν σε φωτοβολταϊκά της SolarCity, μονάδας της Tesla. Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου ανακοίνωσε μάλιστα με email ότι λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις του και εφεξής δεν πρόκειται να προμηθευτεί φωτοβολταϊκά από την Tesla. Δύο ημέρες νωρίτερα, όμως, η  Walmart είχε υποβάλει αγωγή κατά της Tesla την οποία κατηγορεί για ανεπαρκείς ελέγχους και χαμηλή ποιότητα στα φωτοβολταϊκά που της έχει προμηθεύσει, καθώς έχουν αυτοαναφλεγεί τουλάχιστον έξι από αυτά στις αποθήκες της. Στη σχετική αγωγή την κατηγορεί για «αμέλεια ετών της εταιρείας που δεν τηρεί τις προδιαγραφές του κλάδου σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχει σχεδιάσει, έχει εγκαταστήσει και έχει υποσχεθεί να λειτουργεί και να συντηρεί με ασφάλεια στις στέγες τουλάχιστον 200 καταστημάτων». Μεταξύ άλλων κατηγορεί την εταιρεία ότι οι υπάλληλοί της δεν έχουν «καμία κατάρτιση και γνώση γύρω από τα φωτοβολταϊκά». Η επωνυμία της SolarCity αναφέρεται, άλλωστε, 46 φορές στη μήνυση, με τη Walmart να την κατηγορεί ότι προσπαθεί να αυξήσει τα κέρδη της με κάθε κόστος.

Η Tesla επιχείρησε να αποφύγει τα χειρότερα προσεγγίζοντας τη Walmart, με την οποία εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν. Σε αυτό, οι δύο εταιρείες  δεσμεύονται να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα καθώς «και οι δύο επιθυμούν να λειτουργούν όλα τα συστήματα αξιόπιστα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια». Η ανακοίνωση της Amazon, όμως, επιδείνωσε την κατάσταση και φέρνει τον Μασκ σε δύσκολη θέση. Στο μεταξύ, φαίνεται να μην είναι τυχαίο ότι το ζήτημα αφορά την SolarCity που έχει, έτσι κι αλλιώς, προσφέρει στην Tesla αρνητική δημοσιότητα. Η εταιρεία του Ελον Μασκ, που είναι κυρίως γνωστή για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, πριν από τρία χρόνια εξαγόρασε έναντι 2,6 δισ. δολαρίων τη SolarCity που τότε αντιμετώπιζε προβλήματα βιωσιμότητας. Ηταν η μεγαλύτερη και σημαντικότερη εξαγορά που έχει κάνει ποτέ η Tesla. Ο Μασκ κατηγορήθηκε, όμως, τότε ότι εξαγόρασε την προβληματική εταιρεία για να την επιδοτήσει.

Ο λόγος είναι πως διευθύνων σύμβουλος της SolarCity ήταν τότε ο εξάδερφος του Μασκ, ενώ ο ίδιος ο Μασκ ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας και μεγαλύτερος μέτοχός της. Οι δύο υποθέσεις, η αγωγή της Walmart και η καταγγελία της Amazon, έρχονται τώρα να προστεθούν στα δεινά της Tesla. Η εταιρεία του Ελον Μασκ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μετοχή που υποχωρεί, δεκάδες μηνύσεις και έρευνες εναντίον της, καταστήματα που κλείνουν, καθυστερήσεις δόσεων δανείων αλλά και αποχωρήσεις στελεχών της. Σημειωτέον ότι σε ό,τι αφορά ειδικότερα την υπόθεση της SolarCity και την εξαγορά της, οι μέτοχοι της Tesla ζήτησαν προσφάτως την παραίτηση του Μασκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή