Στην Αργεντινή το ΔΝΤ για να αξιολογήσει την εκταμίευση της δόσης

Στην Αργεντινή το ΔΝΤ για να αξιολογήσει την εκταμίευση της δόσης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ βρίσκονται από το Σάββατο στην Αργεντινή προκειμένου να αξιολογήσουν κατά πόσον θα πρέπει να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το Ταμείο αποφάσισε πέρυσι να δανείσει 56 δισ. δολάρια στην Αργεντινή, ωστόσο τα μέτρα λιτότητας που εφάρμοσε σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση, ο πληθωρισμός που έχει αυξηθεί στο 55% και η απόφαση του Μπουένος Αϊρες να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 74,98% έχουν πλήξει σκληρά την οικονομία και μαζί τις πιθανότητες του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι να επανεκλεγεί τον Οκτώβριο.

Ο Μάκρι είχε ζητήσει πέρυσι την άνοιξη συνδρομή του ΔΝΤ εξαιτίας της διολίσθησης του πέσο Αργεντινής έναντι του δολαρίου καθώς η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) αύξανε τα επιτόκια δανεισμού. Στις προκριματικές προεδρικές εκλογές της 11ης Αυγούστου, ο Μάκρι πλήρωσε το τίμημα της απόφασής του και της οικονομικής ύφεσης, καθώς βρέθηκε 15 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον περονιστή ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλμπέρτο Φερνάντες. Το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε πολύ έντονη αναταραχή, το πέσο υποχώρησε κατά 20% έναντι του δολαρίου σε διάστημα μιας εβδομάδας και η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας αυξήθηκε στο 80% με βάση τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (cds). Ετσι, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ που βρίσκονται στο Μπουένος Αϊρες πρέπει να αποφασίσουν αν θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση του δανείου, ύψους 5,3 δισ. δολαρίων, παρόλο που το μέλλον του προγράμματός τους φαντάζει αβέβαιο. Ή αν θα διακινδυνεύσουν μια νέα αναταραχή και ένα νέο πλήγμα στο κύρος του διεθνούς οργανισμού, αποφασίζοντας να «παγώσουν» την επόμενη δόση που κανονικά θα καταβληθεί τον Οκτώβριο. Παράλληλα, θα πρέπει να διαπιστώσουν ποια είναι τα σχέδια του Φερνάντες για την οικονομία και πώς θα μπορούσαν αυτά να συνδυαστούν με το πρόγραμμα του ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ διακινδυνεύει πολλά – όχι μόνο χρήματα αλλά και πρεστίζ», εξηγεί στο Bloomberg ο Χέκτορ Τόρες, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ και εκπρόσωπος κρατών της Λατινικής Αμερικής. «Το γεγονός πως η συμφωνία δεν αποδίδει προς το παρόν πολύ καλά αποτελεί ντροπή», προσθέτει. Η απόφαση για το αν θα πρέπει να υπάρξει εκταμίευση τον Σεπτέμβριο «θα είναι δύσκολη», προειδοποιεί. Με βάση τις αλλαγές που ενέκρινε το ΔΝΤ μετά την εκταμίευση των μεγάλων δανείων προς την Ελλάδα, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αξιολογήσουν όχι μόνον αν έχουν εφαρμοστεί τα συμφωνηθέντα, αλλά και αν είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος της χώρας, καθώς και αν υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες επιστροφής της στις αγορές. Σε διαφορετική περίπτωση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να ζητήσει από τους πιστωτές της Αργεντινής να επιμηκύνουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή