Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές και η τιμή του χρυσού

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές και η τιμή του χρυσού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με εξαίρεση το Λονδίνο, όπου σημειώθηκαν οριακές απώλειες ύστερα από την αργία της Δευτέρας. Μεγάλη ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές δόθηκε χθες από την Ιταλία. Το Κίνημα των 5 Αστέρων βρίσκεται σε συνομιλίες με το Δημοκρατικό Κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μια προοπτική που θα απαλλάξει τη χώρα από νέα εκλογική αναμέτρηση εις βάρος της σταθερότητας της χώρας και της οικονομίας. Ο δείκτης FTSE Mib στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ενισχύθηκε κατά 1,52%, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,67% και ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κατά 0,62%. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά -0,08% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε κέρδη 0,63%.

Στη Wall Street επικράτησαν πτωτικές τάσεις, με τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου να καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 1% εν μέσω της συνεδρίασης. Ο λόγος είναι πως εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και την κερδοφορία των επιχειρήσεων υπό το «βάρος» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Πεκίνου. Επίσης, σενάρια θέλουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να χαλαρώνει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της, διατηρώντας έτσι χαμηλές τις αποδόσεις στην αγορά των ομολόγων. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 υποχωρούσαν κατά 0,43% και 0,36%, αντίστοιχα.

Παράλληλα, η καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων αντιστράφηκε σε επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί από το 2007, αντικατοπτρίζοντας την υψηλή μεταβλητότητα και την αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου που wεπικρατεί στις αγορές. Πιο απλά, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων κινήθηκε 1,485%, δηλαδή χαμηλότερα από το 1,529% που ίσχυε για τα 2ετή ομόλογα.

Λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί στην παγκόσμια οικονομία, οι επενδυτές καταφεύγουν σε «παραδοσιακά» καταφύγια όπως είναι ο χρυσός. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2013, ξεπερνώντας τα 1.550 δολάρια η ουγγιά στα προθεσμιακά Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013. Η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 54,7 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Brent στα 59,21 δολάρια το βαρέλι λόγω προσδοκιών για πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή